Új módszer született a használt ruhák feldolgozására

Svájci kutatók szőnyegek és szigetelőanyagok gyártására alkalmas textilipari alapanyagokat tudnak előállítani használt ruhaneműkből.

A Luzerni Alkalmazott Tudományi és Művészeti Egyetem szakemberei a használt ruhaneműk újrahasznosítására specializálódott Texaid nevű svájci céggel együttműködve fejlesztettek ki olyan módszereket, amelyek révén szőnyegkészítésre alkalmas durva fonalat tudnak előállítani a régi textíliákból. A kutatóknak továbbá sikerült hangszigetelésre alkalmas anyagok prototípusait is létrehozniuk 

textilek szakadásakor keletkező rövid szálak és "por" felhasználásával.

A Texaid révén évente nagyjából 37 ezer tonna régi ruha gyűlik össze Svájcban és a textíliák csaknem harminc százaléka olyan rossz állapotban van, hogy nem lehet használt ruhaként újrahasznosítani. A szakemberek szerint a mostani kutatás célja, hogy az újrahasznosítás révén ne csupán törlőrongyként kapjanak új életet a használt ruhaneműk, hanem magas minőségű termékeket lehessen előállítani belőlük. A következő lépésben olyan módszereket akarnak kidolgozni, amelyekkel új ruhák gyártására alkalmas rendkívül finom fonalakat lehet létrehozni.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!