Új módszerrel mentenék a koronavírus által fertőzött betegeket

Amerikai kutatók az új koronavírus okozta Covid-19 betegségből kigyógyult páciensek vérében lévő antitestekkel kezelnék a súlyos állapotú fertőzötteket.

A terv az, hogy a már felépült páciensektől vért vesznek, elkülönítve a vérplazmát, amit azután megvizsgálnak az esetleges méreganyagok vagy vírusok kiszűrése érdekében - írja a St. Louis-i Washingtoni Orvosi Egyetem közleménye. A megfelelőnek ítélt vérplazmát ezután a Covid-19 betegségben szenvedők, valamint a magas kockázati csoportba tartozók kapnák meg.   

"Ezt nagyon gyorsan el lehet végezni, jóval gyorsabban, mint a gyógyszerfejlesztést

mivel gyakorlatilag vérplazma-adományozásról és transzfúzióról van szó" - mondta Jeffrey P. Henderson, az egyetem munkatársa. A terv egyszerű, a kivitelezés már jóval bonyolultabb. A kutatóknak meg kell határozniuk, mennyi antitest van a már felépült páciensek vérében és hogy mennyi antitest szükséges a Covid-19, azaz a koronavírus hatékony kezeléséhez és megelőzéséhez.    A plazmaelkülönítés régóta létező technológia, könnyedén el lehet végezni a vértranszfúziós osztályok berendezéseivel. Vérplazmát kapni a Covid-19 betegségből már kigyógyult páciensektől pedig ugyanolyan biztonságos, mint bármely más vérplazma-transzfúzió. "A frissen kigyógyult páciensektől származó

szérum használata kőkorszaki módszer ugyan, de a történelem során működött"

- tette hozzá a szakember. "Annak idején így előztük meg és kezeltük az olyan vírusos megbetegedéseket, mint a kanyaró, a mumpsz, gyermekbénulás és az influenza, ám a vakcinák megjelenésével a gyógymód érthető módon a háttérbe szorult és sokan elfeledkeztek róla. Amíg nincsenek hatékony gyógyszereink és oltóanyagaink a Covid-19 ellen, addig ez a módszer életeket menthet" - húzta alá Henderson. A kutatók a múlt héten fordultak az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) amely ha jóváhagyja a kérelmüket, akkor a szakemberek minél előbb megkezdenék a klinikai vizsgálatokat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!