Újabb szigorú korlátozások Németországban az új vírusváltozatok miatt

A korábbiaknál fertőzőképesebb vírusváltozatokkal erősen sújtott országokból Németországba irányuló forgalom korlátozásával egészítette ki pénteken a német szövetségi kormány az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) járványának megfékezését szolgáló intézkedéseit.

A főszabály szerint szombattól egyelőre február 17-ig tilos a beutazás valamennyi országból és területről, amelyben jelentősen szétterjedt valamelyik új mutáció. Ugyanakkor a német állampolgárok, a Németországban élő külföldiek, az országon csak átkelő utazók és az áruforgalomban közreműködők továbbra is beléphetnek.

A korlátozás egyelőre az Egyesült Királyságra, az európai uniós társország Portugáliára és Írországra, Brazíliára, valamint a Dél-Afrika, Lesotho és az Estwani Királyság – korábbi nevén Szváziföld – alkotta térségre vonatkozik.

A rendelet indoklása szerint az új vírusváltozatok aggasztó gyorsasággal terjednek ezekben az országokban, és a mutáns vírusok behurcolása az új fertőződések számának sebes emelkedéséhez vezethet. Ez tovább növelné az egészségügyi ellátórendszer terhelését, amit a lakosság védelmében meg kell akadályozni.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter már a hét közepén jelezte, hogy a kormány szigorú beutazási korlátozásokra készül az új vírusváltozatok szétterjedésének lassítására. A pénteken kiadott rendelet megfelel az előzetes bejelentésnek.

Vezető német járványügyi szakemberek szerint azzal kell számolni, hogy az új vírusváltozatok Németországban is egyre inkább kiszorítják a kevésbé fertőző korábbi változatokat. A folyamatot csak lassítani lehet, ezért a legfontosabb az eddigi változatok okozta új fertőződések számának csökkentése, az új mutációk behurcolásának akadályozása és az oltási kampány folytatása. Csak így lehet elkerülni egy újabb, az első kettőnél is súlyosabb járványhullám megindulását.

A szövetségi egészségügyi minisztérium pénteki összesítése szerint eddig 150 esetben azonosították a három új vírusváltozatot Németországban. Az első helyen az először Angliában regisztrált, B.1.1.7-es jelzésű vírusváltozat áll, amely 120 ember szervezetébe jutott be. A második a dél-afrikai változat, amely 27 embert fertőzött meg. A Brazíliában felbukkant mutációt három fertőzöttnél mutatták ki. Az adatokat torzíthatja, hogy egyelőre a pozitív minták töredékénél végzik el a mutációk jelenlétét vizsgáló elemzést. A tárca egy új rendelete szerint ezen változtatni kell, a SARS-Cov-2-pozitív minták 5 százalékánál kell elvégezni az úgynevezett génszekvenciális vizsgálatot.

Arról, hogy jelenleg hogy áll a járvány Németországban, a Propeller.hu cikkben olvashatsz! 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!