Újfajta, erősebb gyógyszerek jönnek

A Duke Egyetem munkatársai kismolekulájú gyógyszerek új osztályát tesztelik, amely a fájdalomcsökkentés újszerű, hatékony módja lehet.

A Scientific Reports című szaklapban publikált anyag szerint az újfajta gyógyszer főként az olyan problémák fájdalomcsökkentésében segít, mint amilyen például a fej- és fogfájás, állkapocs-fájdalom, bőrirritáció, illetve a hasnyálmiriggyel és a végbéllel összefüggésbe hozható hasi fájdalmak.

„Egyelőre nagyon elégedettek vagyunk egy ígéretes történet első fejezetével. Remélhetőleg sikerül elérni, hogy ezek az összetevők a klinikai használatban is megjelenjenek állatok vagy emberek számára”- mondja a kutatást vezető Wolfgang Liedtke.

A kutatás eredeti célja az volt, hogy a szakemberek a TRPV4 molekula hatékonyabb blokkolóit legyenek képesek kifejleszteni. A TRPV4 egy olyan molekula, amely  korábbi kutatások szerint a napégés következtében kialakuló bőrirritációt is okozza, amely a fej- és az arc fájdalomérzetéhez vezet. Liedke és munkatársa, Farshid Guilak egy 2009-es kutatásban már dolgozott TRPV4-blokkolóval, de most egy sokkal potensebb verzióról van szó.

Az egyik új gyógyszer-jelölt, az ún. „16-8” az eddigi kutatások szerint tízszer hatékonyabb az aktív TRPV4-gyel rendelkező sejtek esetében, amelyek az osteoarthritis kialakulásában kulcsszerepet játszanak, de más sejttípusok esetében is ígéretes eredményeket mutat.

 Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/geralt-9301/

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!