Újranyitották a Szerelmesek házát Pompeiben

Pompeiben negyven év után nyitották meg ismét a Szerelmesek házát (Casa degli Amanti) a látogatók előtt.

Az épület éveken át tartó felújításon esett át, miután a nagy, 1980-as földrengés megrongálta. Európai uniós felújítási projekt eredményeként újult meg az ókori romváros három fontos épülete. Egyikük az 1933-ban feltárt, majd 1980-ban az irpiniai földrengés által erősen megrongált Szerelmesek háza. Ez az egyetlen épület Pompei városában, amelynek emeleti szintje is csaknem teljes épségben megmaradt - mondta el a megnyitón Dario Franceschini olasz kulturális miniszter.

Az épület feltételezhetően bordélyház volt.

Nevét a bejárat melletti feliratról kapta: "Amantes, ut apes, vita(m) mellita(m) exigunt. Velle" (A szerelmesek, mint a méhek, mézédesen élik az életet. Bárcsak így volna). A másik két újonnan megnyitott épület az Európa hajó háza és a Gyümölcsöskert háza. Előbbi neve egy metszett falfestményre vezethető vissza, melyen az Európa nevet viselő teherszállító hajó és mellette kisebb hajók láthatóak. A Gyümölcsöskert házában

kerteket ábrázoló színpompás festmények

láthatóak. A Szerelmesek házának felújítási munkálatai 2014-ben kezdődtek, hogy megmentsék a történelmi jelentőségű helyszínt a széteséstől. A szerkezet a külső jellemzők alapján az időszámítás előtti első századra vezethető vissza, míg a freskó díszítés az időszámítás előtt 62-t követő időszakból származik. A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79. augusztus 24-én. Pompeji húszezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette és konzerválta a láva, sár és a por. Nyomait a 18. században fedezték fel, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!