Úszó erődbe rejtették volna a királynőt atomháborúban

A britek is tudják: nem szabad minden tojást ugyan abban a kosárban tartani.

Peter Hennesy professzor számolt be arról a hidegháborús, titkos tervről, mely II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg kimenekítéséről rendelkezett atomháború esetén. A művelet a Candid nevet viselte és mindeddig nem volt mód rá, hogy megismerje a nyilvánosság.

Az 1962-es kubai rakétaválság mutatta meg a brit kormány számára, hogy a nukleáris konfliktus a Szovjetunióval nem csupán elméleti lehetőség, de kézzelfogható valósággá válhat bármikor. Ekkor dolgozták ki a királynő kimentéséről rendelkező tervet.

Eszerint a királyi párt a kormány tagjaitól függetlenül kell evakuálni - elvégre az uralkodó az egyetlen, aki új miniszterelnököt jelölhet, ha a regnálóval esetleg történne valami. Konfliktus esetén a királyi párt Skócia északnyugati partjai mellé kellett volna szállítani, és a part menti öblökben kell elrejteni. Mégpedig – szemben a háborús kabinet föld alatti bunkerével - az uralkodót a Royal Yacht Britannia hajó fedélzetén kell bújtatni. A katonai számítások szerint a skót partszakasz magas hegyei elrejtették volna a királynőt az orosz radarok elől.

Szerencsére a menekítési terv alkalmazására soha nem került sor.

Forrás: Express

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!