Ütött az órája Pablo Escobar kiskedvenceinek

Mivel sterilizással nem lehet kordában tartani a populációt, kutatók most az egykor Pablo Escobar által Kolumbiába behurcolt és elszaporodott vízilovak leölését javasolják.

A hírhedt drogbáró Hacienda Nápoles nevű birtokán működő magánállatkert vízilovainak utódai mára annyira megszaporodtak, hogy a helyi környezet mellett fenyegetést jelentenek az emberekre is - írja a CNN.

Hatalma csúcsán Pablo Escobar egzotikus állatokat, köztük elefántokat és zsiráfokat is tartott magán-állatkertjében. 1993-as halála után az állatoknak új otthont kerestek,

a vízilovakat azonban csak magukra hagyták.

Az Hacienda Nápoles körüli terület nagy tavaival, vízi útjaival, hatalmas legelőivel ideális a vízilovak számára, amelyeknek ráadásul nincsen természetes ellenségük sem. A becslések szerint jelenleg több mint 80 példány élhet a Kolumbiát átszelő Magdalena folyó körüli területen.
A Biological Conservation című folyóiratban publikált mostani tanulmány készítői Mexikói és kolumbiai egyetemek szakemberei a vízilovak leölését javasolják a hosszútávú negatív következmények kivédése érdekében. Mások ivartalanítási programot javasolnak a túlszaporodás megállítására, az állatok jólétére hivatkozva, valamint arra, hogy

a helyiek egy része már kötődik az "újdonsült szomszédokhoz".

A kolumbiai kormány korábban megpróbálkozott a víziló csorda leölésével. Az intézkedés hamar közfelháborodást váltott ki, ezért leállították. A helyette bevezetett sterilizációs program azonban nem lassítja a populáció növekedését. 2011 és 2019 között négy hímet kasztráltak és két nőstényt sterilizáltak, ám a "jelek szerint ez nem volt jelentős hatással" a populációra.
A vízilovak hatással vannak a helyi állat- és növényvilágra: megváltoztatják a víz minőségét: éjszaka táplálkoznak, a nappalt a vízben hűsölve töltik, ott ürítenek, ezzel

módosítják a tavak kémiai összetételét.

Fenyegetést jelentenek a jószágokra és a helyi lakosságra is, mert agresszívvá válhatnak és akár betegségeket is terjeszthetnek. A térségben élő vízilovak száma félezerre is nőhet.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!