Vajon a férfiaknak vagy a nőknek árthat jobban a füvezés?

A marihuána négyszer nagyobb valószínűséggel okoz pszichózist a férfiak, mint a nők körében. Ez már csak azért is aggasztó tény, mert kétszer annyi férfi füvezik rendszeresen, mint nő - tudjuk meg a University of York friss kutatásból.

Dacára annak, hogy a marihuána természetesen gyógyszer és kitűnő rekreációs szer is lehet, számos korábbi kutatás vizsgálja a  fű és a különféle mentális problémák - elsősorban a pszichózis - közötti összefüggést. Eddig azonban a nemek viszonylatában senki sem foglalkozott a jelenséggel, pedig más a helyzet a nők, és más a férfiak körében.

A pszichózis egy olyan mentális probléma, amelynek során a páciens a valóságot másképpen érzékeli, mint a körülötte lévők. Gyakran jár hallucinációval, amikor is a beteg olyasmit lát, hall, érzékel és ízlel, ami a valóságban nincs.

A University of York új kutatása egy 11 évet felölelő időszakon keresztül vizsgálta a kannabisz és a pszichózis közötti összefüggéseket különféle országos brit statisztikák szerint, és hamar kiderült, hogy a marihuána-fogyasztó férfiak körében a pszichózis négyszer gyakoribb volt, mint a nőknél. A pszichózis a férfiaknál eleve gyakrabban fordul elő: az arány nagyjából 2:1-hez, és a helyzeten csak ront a marihuána-használat.

A kutatás egyik vezetője, Ian Hamilton elmondta: “Döbbenetes a nemek közötti különbség a marihuánával összefüggésbe hozható pszichotikus eseteknél. Elképzelhető, hogy arról van szó, hogy a férfiak gyakrabban kérnek segítséget, ha függőséggel és mentális zavarokkal küzdenek, a nők viszont ritkábban jutnak el az egészségügyi központokig, kórházakig. De az is lehetséges, hogy a férfiak szervezetét egyszerűen jobban rombolja a drog. akárhogy is, a nemek között van különbség e tekintetben, és ezt muszáj jobban feltérképeznünk”.

Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/7raysmarketing-1693954/

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!