Valóban hizlal a késői evés?

Kevés jobb dolog létezik, mint este, némi rágcsa kíséretében megnézni egy izgalmas filmet, vagy kedvenc regényünket olvasni.

Csoki, csipsz, esetleg valami főtt étel, sokan vágyunk esténként vigasztaló vagy éppen stresszűző nasikra - írja az Ízes Élet. A közvélekedés szerint viszont a legnagyobb bűn, amit az alakunk és egészségünk ellen csak elkövethetünk az az, ha éjszaka falatozunk. Vajon valós-e a hízás veszélye, tényleg garantált pluszkilókat jelent a késői evés? A dietetikus válaszol.

Az éjszakai nassolás elhízáshoz vezet?

Sajnos az esti falatozás 2 okból is elhízást okozhat. Egyrészt ha rendesen megvacsoráztunk, azzal elég energiánk lesz reggelig, amit ezen felül fogyasztunk, az csak felesleges extra kalória. Ilyenkor a szervezetünk nem is kíván igazából táplálékot, ha mégis rágcsálunk valamit kikapcsolódásként, az egy az egyben hízáshoz vezethet. A másik ok pedig, hogy általában nem a nyers répát és zellerszárat szoktuk megkívánni, hanem érzelmi alapon döntünk valami édes vagy éppen olajos mellett.

Milyen későn szabad még enni?

Az ideális az lenne, ha lefekvés előtt 4 órával már nem ennénk semmit. Ha úgy érezzük, hogy ennyi „koplalás” biztosan nem menne, már az is sokat segít, ha először arra próbáljuk rászoktatni magunkat, hogy alvás előtt 2 órával már ne együnk. Ez a pár óra üresjárat elősegíti a jobb emésztést, valamint az alvásciklusunkat is pozitívan befolyásolja. A nehezebben emészthető ételek ugyanis – mint az olajban sült vagy fűszeres dolgok –  megzavarhatják a pihentető alvást, a nem elegendő vagy megfelelő minőségű alvás pedig önmagában is elhízást okozhat.

Mit szabad enni lefekvés előtt?

Ha mindenképpen ennünk kell valamit, válasszunk alacsony kalória- és szénhidráttartalmú ételeket. Így elkerülhetjük a túl sok felesleges kalória bevitelét, illetve a vércukorszintünk felborítását. Jó opció a zellerszár mogyoróvajjal, egy marék magféle vagy bogyós gyümölcs, esetleg sótlan pattogatott kukorica – persze vaj nélkül. Mielőtt viszont elkezdenénk rágcsa után kutatni, igyunk egy finom gyümölcsteát vagy kössük le 20-30 percre a figyelmünket, lehet, hogy utána már nem is lesz kedvünk a plusz kalóriákhoz.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!