Várandós lányok is járhatnak iskolába Sierra Leonéban

Feloldották Sierra Leonéban hétfőn azt a tilalmat, amelynek értelmében a várandós lányok nem járhattak iskolába.

Jelentős győzelem a tilalom ellen öt éve küzdő emberi jogi aktivisták számára. A nyugat-afrikai országban 2015-ben vezették be a tilalmat, miután gyakoribbá vált a terhesség a kamaszlányok körében a nemi erőszak, a szexuális visszaélések és a szegénység következtében az ebola-járvány idején. A kormány azzal érvelt, hogy az iskolába járás túlságosan fárasztó a várandós lányok számra,

nevetségessé teheti őket és más lányokat is a biztathat

a példájuk követésére, míg a tilalom ellenzői szerint az intézkedés megbélyegezte őket és ezreket hátráltatott a tanulmányaikban. "A tilalom eltörlése az első lépés a gyökeresen befogadó Sierra Leone építésében, ahol minden gyermek biztonságban és méltósággal élhet és tanulhat" - olvasható az intézkedést bejelentő kormányközleményben.
Több éves sikertelen erőfeszítés után a jogvédők 2018-ban

bírósághoz fordultak, amely decemberen az ő javukra döntött.

David Dengeh oktatási miniszter közölte, hogy a tilalom helyére a "gyökeres befogadás" és "az átfogó biztonság" politikáját állítják. Több más afrikai országban - így Tanzániában és az Egyenlítői Guineában - is a várandós lányoknak tilos iskolában járniuk, a jogvédő aktivisták a harc folytatására szólították fel ottani kollégáikat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!