Varázslat: hallhatóvá tették egy múmia hangját

Kutatóknak sikerült életre kelteniük egy háromezer éves egyiptomi múmia hangját. Három dimenziós nyomtatással, képalkotó eljárással és egy elektronikus gégefővel alkották újra a múmia hangképző szervének nagy részét.

A Scientific Reports című tudományos folyóiratban csütörtökön bemutatott tanulmány szerzői szerint ez a módszer lehetővé tette egyetlen - az e és az a magánhangzó közötti - hang megszólaltatását. A kísérteties hang valószínűleg nem pontosan tükrözi Nesziámon egyiptomi pap beszédét, akinek múmiáját a Leedsi Városi Múzeumban őrzik, és amellyel a kutatók dolgoztak. A múmia nyelvének nagy része megsemmisült az elmúlt háromezer évben.
A pap XI. Rámszesz fáraó uralkodása idején élt Kr.e. 1099 és 1069 kötött. Théba papjaként

valószínűleg kellően erős hangja volt a rituálékhoz.

"Hangképző szervei jelen állásához képest egy hiteles hangot alkottunk, nem számítottunk pontos beszédegyezésre a múmia nyelvének állapota alapján" - mondta David M. Howard, a londoni Royal Holloway College kutatója, a tanulmány társszerzője. A létrehozott modell egyedül kevés teljes szavak vagy mondatok szintetizálásához - közölték a kutatók. Ehhez szükség lenne a hangképző szervek hangteljesítményének ismeretére. "Ezen dolgozunk, egy nap ez is megvalósulhat" - bizakodott Howard. John Schofield, a Yorki Egyetem régésze, a tanulmány társszerzője szerint: "amikor a látogatók a múlttal találkoznak, az egy vizuális találkozás. Egy ilyen hanggal ezt megváltoztathatjuk, és a találkozást többdimenzióssá tehetjük" - magyarázta. "Semmi sem személyesebb, mint valakinek a hangja (...) egy ilyen régi hangot hallani, feledhetetlen tapasztalat, életre kelnek az olyan történelmi helyek, mint a karnaki Nesziámon-templom" - tette hozzá.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!