Végre megtudhatod, miért kell óvakodni a szénhidrátoktól!

Nem túlzás azt állítani, hogy a csapból is ez folyik: amennyiben nem figyelünk és a kelleténél több szénhidrátot fogyasztunk, az egy sor egészségügyi problémához vezethet. Sőt tegyük hozzá, hogy általában a szénhidrátokban gazdag ételek – mint az édességek, gyorsételek, édesített üdítőitalok – igencsak hizlalóak is, de erről inkább a magas kalóriatartalmuk tehet. Ám maga a szénhidrát mértéktelen fogyasztása is számos kockázatot hordoz. Két érdekes következményt mutatunk és egy érvet a hasznos szénhidrátok mellett.

Megugró vércukorszint

Ha túl sok szénhidrát kerül a szervezetünkbe, vércukorszintünk egy hullámvasútra fog emlékeztetni, ami minden, csak nem egészséges. Ideális esetben az elfogyasztott napi kalóriák 45-65%-a szénhidrát, 20-35%-a zsír, a maradék 10-35%-a pedig fehérje.

Sok időt töltünk a mosdóban

Egyes emberek különösen érzékenyek a magas szénhidráttartalmú ételekre, akkor is, ha ezek egyébként egészségesek, ilyenek például a zöldségek és a gyümölcsök. Ezekben az esetekben az ételek elfogyasztása után puffadás, hasmenés és hasi fájdalom fordulhat elő. Problémás gyümölcs és zöldség lehet ebből szempontból az alma, a mangó, a körte, a görögdinnye, a karfiol, a zöld kaliforniai paprika, a kukorica, a gomba, a brokkoli, a káposzta, a fokhagyma és a vöröshagyma.

Kell a szénhidrát! 

A szénhidrátok „rossz” hírük ellenére igenis fontosak a szervezetünknek, hiszen ezek a legjobb energiaforrásaink. Nagyon nem mindegy azonban, hogy milyen fajtájuk jut a szervezetünkbe, léteznek ugyanis jó és rossz szénhidrátok. A jó szénhidrátok, amelyek a zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, gabonafélékben és sovány tejtermékekben találhatóak meg, fontos tápanyagokat, energiát és rostot biztosítanak számunkra.

Forrás: Ízesélet.hu

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!