Vörös áfonya segíthet a szuperbaktériumok ellen?

A vörös áfonya-molekulák érzékenyebbé teszik a baktériumokat az antibiotikumokra – állítja egy új kutatás.

A vörös áfonya számos előnye derült ki az utóbbi évtizedekben. A kutatók most arra is rájöttek, hogy az áfonya-molekulák érzékenyebbé teszik a baktériumokat az antibiotikumokra, Magyarázatuk is van a kettős mechanizmusra. A Betegségmegelőzési Központ (CDC) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az antibiotikum-rezisztencia globális közegészségügyi probléma. Az antibiotikumok túlzott használata embereknél és állatoknál egyaránt oda vezetett, hogy

kezdenek teret nyerni a gyógyszereknek ellenálló „szuperbaktériumok”.

A túlnépesedés, a globális migráció, a rossz higiéniai körülmények pedig csak néhány oka annak, hogy a gyógyszer-rezisztencia problémája fokozódott. Egyes kutatók messzebbre mennek: szerintük olyan szinten állunk, hogy könnyen visszatérhetünk a preantibiotikus korszakba, amelyben a kisebb fertőzések ismét halálosak lehetnek. Ilyen környezetben a tudósok olyan innovatív és néha nem szokványos megoldásokkal próbálnak előállni, mint például a rovarok, olyan összetevőkért, melyek halálosak lehetnek a szuperbaktérium egyedeire nézve.

Olvasd tovább a cikket itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!