Zavarhatja a menzeszt a várandósvitamin

Sokan állnak értetlenül az előtt a jelenség előtt, hogy bár a menzeszük rendszeres, mégsem sikerül teherbe esni.

Az okokról dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos, a ratkotunde.hu szakértője beszél.

Meglepő lehet, de a ciklus rendszeressége nem azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben van, csupán azt, hogy a méh nyálkahártyája időről időre leválik. Ez azonban a termékenységnek csupán egyetlen egy összetevője, ettől még nem lehetünk biztosak benne, hogy minden rendben van. A ciklus ideje a másik, ami fel szokta kelteni a nők figyelmét arra, hogy gond lehet. A menzesz nagykönyv szerint 28 napra érkezik, de ez személyenként eltérő lehet, a 24 napos ciklus éppúgy egészséges, mint a 30 napos. 

Csakhogy a ciklikusság megléte még kevés.

Alapesetben a szervezet azért ragaszkodik ehhez a ciklikussághoz, hogy biztosítsa az érett petesejtek megtermékenyülésének lehetőségét. A ciklus tehát utal a termékenységre, de nem ad róla teljes képet.  a bonyolult folyamatban számos részfolyamat van, melyek tökéletes működése szükséges ahhoz, hogy a termékenység valóban rendben legyen.

De akkor miért rendszeres?

A test működéséhez tápanyagok szükségesek. Ezek kellenek az energia előállításához, a környezeti ártalmak kivédéséhez, a funkciók megfelelő, kielégítő működéséhez. Sajnos azonban a tápanyagok bevitele ma már nem olyan egyszerű. Az élelmiszereink tápanyagtartalma az utóbbi néhány 10 évben a felére csökkent, míg

a környezeti ártalmak jelentette kihívások egyre csak nőnek.

A testünk így meglepően gyakran kerül tápanyaghiányos állapotba, amit azonban mi nem veszünk  észre. A szervezet feladata ugyanis a túlélés biztosítása, mely régebben az is jelentette, hogy nem érezhetjük magunkat rosszul, vagy lassulhatunk le attól, hogy nem tökéletes a tápanyagellátottságunk. Helyette a szervezet az olyan funkciókat, melyek nem szükségesek az életben maradáshoz – mint amilyen a szaporodás is – szép lassan lerontja, vagy akár le is állítja. Így az élet biztosított, de a vágyainknak gátat szab a természet.

 
“Az, hogy egy olyan folyamat, mint a szaporodás lehetősége leromlik, nem azt jelenti, hogy minden részlete leáll. A menzesz ciklikussága például megmarad – bár eltolódik, vagyis nem tökéletes, de ez lassan következik be, nem feltűnő, sőt, egyes esetekben annyira korán jelentkezik, hogy “hála” a fogamzásgátló tablettáknak, észre sem vesszük” – mondja dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu szakértője.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!