2019.07.11. Italy
A zöldségalapú ételek egészségesek és finomak is. Felejtsd el az ízetlen, túlfőtt sárgarépát!
Készíts mártogatóst!
A mártogatós nagyszerűen elnyeli a maradék zöldségeket, ráadásul izgalmas előételt kreálhatunk pár tálka zöldségkrémből. Padlizsánkrém, joghurtos-uborkás dip vagy éppen sült répás-kurkumás mártogatós? Ezekre
egyetlen zöldség ellenző sem mondhat nemet. Tálalhatjuk zöldséghasábokkal, de ha ez már „sok a jóból”, pirítóssal, friss bagettel is isteni lesz.
Süsd ropogósra!
És még egy ötlet az előző ponthoz: ha már van mártogatósunk, miért ne készíthetnénk mellé ropogós zöldségcsipszet? Rengeteg fajta zöldség alkalmas a célra, ilyen például a karalábé, a sárgarépa, a zeller vagy az édesburgonya. Finoman locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk meg sóval vagy egyéb fűszerekkel, és már mehetnek is a sütőbe.
Főzés helyett sütés
Sok
zöldség alapvetően ízesebb lesz, ha főzés helyett sütőben sütjük puhára. Finoman karamellizálódik a külsejük, kívül ropogóssá, belül krémessé válnak. Próbáljuk ki így a céklát, a sütőtököt és az édesburgonyát.
Ne főzd túl!
Persze dönthetünk a főzés mellett is, csak figyeljünk az időre. A legegyszerűbb ugyanis úgy elrontani a zöldségféléket, ha túlfőzzük őket.
Konfitálj!
Az édes koktélparadicsom nagyon finom ezen a módon elkészítve. Tegyük sütőtálba, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk meg, dobjunk mellé egész gerezd fokhagymákat és rozmaringágakat, majd süssük puhára a sütőben minél alacsonyabb hőfokon.
Krumpli és tészta helyett
Cukkiniből és vajtökből a sütőben egészséges hasábkrumpli pótlékot készíthetünk. A cukkinit pedig ha vékony csíkokra, „spagettire” vágjuk, tészta helyett is ehetjük a kedvenc szószunkkal.
(
Ízes Élet)