6 étel, amit kerülj, ha kedves az életed

Az ellenség köztünk van – mondjuk ezt annak biztos tudatában, hogy az ételek közül, amelyeket most fel fogunk sorolni, biztos, hogy te is ettél az elmúlt napokban. Persze a lelkes „brit tudósok” időről időre persze szinte minden ételről bebizonyítják, hogy kártékony és az emberiség zülléséhez vezet, de amiket most összeszedtünk neked, azokat nap mint nap gyanútlanul fogyasztjuk, pedig nem ártana visszafogni magunkat…

1.           A margarin

Ez most nem a margarin kontra vaj passzusa. Puszta tény, hogy mindkettő tele van zsiradékokkal, ráadásul probléma az, hogy a margarin valójában egy növényi olaj, amely a hozzáadott hidrogénnek köszönhetően áll össze szilárd halmazállapotúvá. Friss tudományos észrevétel, hogy a zsírtartalmának köszönhetően a vörös vértesteket megduzzasztja, ami vérröghöz, majd érelzáródáshoz vezethet, éppen ezért különösen nagy mennyiségben lehet veszélyes a jó öreg margarin.

2.           A sült krumpli

 Ez a ropogó, általában köretként szervírozott finomság bizony igen veszélyes! Alapvetően maga a krumpli egy alacsony kalóriatartalmú, B-vitaminban gazdag zöldség, viszont kisütve átalakul egy magas kalóriatartalmú nátriumbombává; egy szimpla adag sült krumpli akár 450 kalóriánál is többet tartalmazhat! A szerencse az, hogy van arra lehetőségünk, hogy olaj helyett sütőben készítsük el a sült krumplit, és ilyen módon azért jóval barátibb kalóriatartalommal bír, akár élsportolók is kacérkodhatnak vele néha..

3.           A Rámen-tésztás zacskós leves

Ez az a fajta indiai zacskós leves, amiben egy tömb tészta van, és bármelyik osztálykiránduláson, vagy kollégiumban megtalálod. Egyszerű elkészíteni, és az íze sem rossz. De akkor mi a gond? Hát a sótartalma; egy adag ilyen tésztában akár 3000 mg só is lehet, miközben a napi ajánlott bevitel nem több mint 2400 mg. A túl sok só szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet. Ráadásul az ízesítő por, ami benne van monoszódium-glutamátot is tartalmaz, ami erősen rákkeltő!

4.           A sólet

Tulajdonképpen az, ami most következik, az összes nagyszemű babot tartalmazó főzelékféleségre igaz. Az a gond, hogy bár a sólet főétel, nyugodtan lehetne desszertnek is nevezni, köszönhetően a bab óriási cukortartalmának. Ezt még nyakon öntjük zsírban gazdag hússal, és egy közel 1000 mg-os sótartalommal, és máig adtunk a szív- és érrendszerünknek, hogy a kalóriákról már ne is beszéljünk! Lehet persze sóletet is fogyasztani, de a sólet tutira nem fog minket fogyasztani, sőt. Teát: csak ésszel, mértékkel.

5.           A jó öreg fehér kenyér

Kemény dió ez, mert én sem szeretem a barna kenyeret és a teljes kiőrlésű alternatívákat: egyszerűen ott az a megszokhatatlan utóíz (netán csak én nem próbálkoztam elégszer?). Azt mindenesetre jó ideje tudjuk már, hogy a fehér kenyér egy valóságos szénhidrát-bomba, de mi még a baj vele? Egy olasz kutatás bebizonyította, hogy a sok kenyeret fogyasztó embereknek kétszer akkora esélyük van vese rákot kapni, mint azoknak, akik kevesebb kenyeret fogyasztanak.

6.           A  majonéz

Tipikus hiba, hogy az ember vesz magának egy alapvetően egészséges salátát, majd leönti egy jó adag kalóriabombaként funkcionáló majonézzel. Ennek az ártatlannak tűnő szósznak köszönhetően megduplázhatjuk bármelyik főétel kalóriatartalmát. A szív és érrendszeri megbetegedések nagy részét pont az ilyen összetételű eledeleknek köszönhetjük. Ha van rá mód, próbáljuk a majonézt inkább mustárral, vagy bármilyen alacsonyabb kalória tartalmú szósszal helyettesíteni, és ügyeljünk arra is, hogy ha már ragaszkodunk a majonézhez, még lejárati időn belül fogyasszuk a szószt, hiszen sokkal hamarabb lejár a szavatossága, mint a ketchupnek vagy a mustárnak.

 Nyitókép: https://pixabay.com/users/stocksnap-894430/

 

 

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!