98 éve leltek rá Tutanhamon síremlékére

98 esztendővel ezelőtt, 1922. november 4-én a Lord Carnarvon által megbízott Howard Carter régészprofesszor öt évnyi keresés után – egy véletlennek köszönhetően – talált rá Tutanhamon fáraó sírhelyére.

Carter nyolc hosszú éven át kereste a sírt. 1917-ben kezdte vizsgálni azt a munkástelepülést, aminek maradványai II. Ramszesz és VI. Ramszesz sírjai között húzódtak. Valójában kicsit arrébb, máshol akart kutatni, de ide kapott engedélyt. Utólag már látható: az első kapavágást ott ejtették, ahol öt év múlva a legnagyobb felfedezés várta őket. A kutatási engedély aláírásakor kérdéses volt, hogy a Királyok Völgyében érdemes-e még új sírok után kutatni. Gaston Maspéro régész szerint ott

már minden homokszemet háromszor átrostáltak.

1922-ben ezért Carter utoljára vonult a munkásfaluhoz, ahol az első évadot kezdte, és alaposan átvizsgálta VI. Ramszesz fáraó sírjának környékét, ahol addig az Egyiptomi Műemlék Felügyelőség kérésére nem kutattak. Lebontották a XX. dinasztia korabeli munkáskunyhókat, és november 4-én már előkerült az első nyom, egy tizenhat fokból álló lépcső, amely a Ramszesz sírjának közelében levő ókori munkáskunyhók maradványai alatt egy bevakolt ajtóhoz vezetett. Mögötte, a falon láthatóak voltak az ősi nekropolisz őrének pecsétjei, az utolsó válaszfalon pedig Nebheperuré (Tutanhamon koronázási neve) volt olvasható.

Tutanhamon sírjának az volt a szerencséje,

hogy a későbbi uralkodók munkásai éppen felette telepedtek meg, vastag meddő- és törmelékrétegekkel borítva el a bejáratot.
Carter 1922. november 24-én, Lord Carnarvon megérkeztével kezdte meg az ásatást, mely 3300 év titkát őrizte. Tutanhamon sírja a máig a leggazdagabb lelet, mely az ősi Egyiptomból származik. A Tutanhamon Kincse kiállítás a Király utca 26. szám alatt várja az érdeklődőket, a nagy sikerre való tekintettel január 10-ig meghosszabbítva.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!