Tim Spector, a King’s College London professzora szerint az orvosok és a szakemberek egy sor egymásnak ellentmondó információval bombázzák a diétázókat, és ezért az emberekben több tévhit is él az egészséges étkezéssel kapcsolatban.
1. Minden kalória egyenlő. Ez tévedés: hiába hisszük, hogy úgy fogyunk, ha minél alacsonyabb a kalóriabevitel, igazából az is számít, hogy mit juttatunk belünk mikróbái közé. 2. Elég korlátozni a kalóriabevitelt a fogyáshoz. Az ikerkutatások is bizonyítják, hogy a különböző emberek másként reagálnak a csökkentett kalóriabevitelre. Ez az eltérő mikrobiális közösségnek tudható be. 3. A testmozgás segít a fogyásban. Igen, valóban sokat segít, jót tesz a szívnek és az ereknek, a hangulatnak és az általános közérzetnek. Ettől függetlenül azonban nem feltétlenül leszünk karcsúbbak a segítségével. 4. Muszáj kiiktatni a szénhidrátot az étrendből. Sokan hiszik, hogy ez hasznos, pedig a tej, a hústermékek és a cukrok akár segíthetnek is nekünk abban, hogy fogyjunk, csak a helyes mennyiséget kell eltalálni, túlzásoktól tartózkodva. 5. Fontos, hogy mindig reggelizzünk. Reggelizz, mint egy király, ebédelj, mint egy polgár, vacsorázz, mint egy koldus – mondja az aranyszabály. A valóságban semmilyen tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a reggeli elmulasztása későbbi túlevéshez vezet. Bőven elég, ha mindenki figyeli teste jelzéseit, és aszerint étkezik reggel. 6. A zsírt érdemes messze elkerülni. Megint csak téves. Kiderült, hogy az alacsony zsírtartalmúnak címkézett élelmiszerek jobbára több cukrot tartalmaznak, azonkívül a zsírban gazdag mediterrán diéta egészségesebb, mint a koplalás: bizonyos zsírokra a szervezetnek egyszerűen szüksége van. 7. A probiotikumok nem hatnak. A túlzásba vitt antibiotikumhasználat aggasztó. Sokan nem hisznek a probiotikumok semlegesítő hatásában, pedig a szakemberek szerint érdemes minden antiobiotikumkúrát probiotikus kiegészítőkkel biztonságosabbá tenni. Nyitókép: https://pixabay.com/hu/users/darkside-550-945237/