A hőség elviselésére tuningolják a korallokat ausztrál kutatók

A globális felmelegedéssel járó korallfehéredés elleni harc jegyében a tengervíz melegedését jobban tűrő korallokat hoznak létre az ausztrál kutatók.

A korallzátonyok pusztulása a klímaváltozás okozta korallfehéredés és az emberi tevékenységek miatt világszerte gyorsul. A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Ha a tengervíz túlságosan felmelegszik, akkor a korall színét adó algák kilökődnek, és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk. Az ausztrál tengertudományi intézet (AIMS) kutatóinak

sikerült ellenállóbbá tenniük a virágállatokat

a hőmérséklet emelkedés okozta korallfehéredéssel szemben. A recept "egyszerű" volt: fokozták a bennük élő mikroszkopikus algák hőtűrő képességét. A korallszövetből izolált mikroalgát laboratóriumi körülmények között kezdték tenyészteni, majd úgynevezett "irányított evolúciónak" vetették alá:

négy év alatt egyre magasabb és magasabb hőmérsékletnek tették ki.

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) kutatója, Patrick Buerger szerint amikor a mikroalgák összekerültek a korall-lárvákkal, az "újonnan létrejött korall-alga szimbiózis az eredetihez képest sokkal ellenállóbb volt a meleggel szemben" - írja a Science Advances.  

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!