A koronavírus a vadvilágra is pusztító hatással van

Egyre gyakoribb az orvvadászat Ázsiában és Afrikában, így veszélyeztetett állatok esnek áldozatul a járvány nyomában járó szegénységnek.

Az állatvédők a veszélyeztetett állatfajok miatti aggodalmuknak adtak hangot, a velük egy helyen élő emberek ugyanis gyakran orvvadásznak napi szükségleteik biztosítása érdekében - írja a BBC.
A hónap elején egyetlen mérgezéssel öltek meg három óriásíbiszt (Pseudibis gigantea)  orvvadászok a Wildlife Conservation Society (WCS) vadvédelmi szervezet közlése szerint. A Kambodzsa hivatalos madarának választott faj súlyosan veszélyeztetett, mivel kevesebb mint 300 példány él belőle, így

a húsukért megölt madarak a teljes populáció egy százalékát jelentik.

"A vidéken élőknek hirtelen nem maradt más lehetőségük, mint a természet forrásaihoz fordulni, már most látunk erőteljes emelkedést az orvvadászat területén" - mondta Colin Poole, a WCS kambodzsai igazgatója. A veszélyeztetett fajok vadászata azt követően kezdett növekedni, hogy a koronavírus terjedése elkezdte kifejteni káros hatását a vidéki térségek gazdasági és társadalmi rendszerében.
A természetvédő szervezeteknek minden meg kell tenniük a helyiek támogatásáért - mondta Poole. "Ők jelentik ezen erdők, madarak, vizes területek számára az utolsó védelmi vonalat, és ők azok, akiknek azonnali támogatásra van szükségük, hogy legyenek alternatíváik és

ne a természet erőforrásait kelljen kizsákmányolniuk a túléléshez"

- emelte ki. Indiában a tigrisek vadászata, Afrikában az orrszarvúk és más veszélyeztetett fajok leölése miatt aggódnak a szakértők.
Matt Brown, a Nature Conservancy természetvédelmi szervezet afrikai régiójának igazgatója szerint a járvány hatására hirtelen lecsökkent az afrikai rezervátumok és nemzeti parkok látogatottsága. Mint mondta, aggodalomra ad okot, hogyan tudják majd ezek a létesítmények továbbra is biztosítani a védett állat fajok védelmét, ha éves bevételük nagyjából a felére csökkent.
A G20 országok gazdasági miniszterei a héten tartanak megbeszélést a gazdaság élénkítésével kapcsolatos tervekről a járvány hatásainak fényében. A Campaign for Nature nevű, ázsiai, afrikai és latin-amerikai szakértőket tömörítő szervezet felszólította a minisztereket, hogy terveikbe a természet védelmét is emeljék be.

Kép forrása: Wildlife Conservation Society (WCS)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!