A szőlő új szuperképessége derült ki

Elég egy marék szőlőt ennünk naponta ahhoz, hogy elkerüljük az Alzheimer-kórt – állítja tudósok egy csoportja.

A rendszeres szőlőfogyasztás védelmet jelent a kognitív gyengülés ellen, és már hat hónap után láthatók az eredmények: a memória élénkebb, a koncentrációs képesség javul - derítette ki egy kutatás.

A szőlő további – korábban feltérképezetlen – előnye, hogy javítja a vérkeringést, ami szintén a demencia ellenes harc malmára hajtja a vizet, hiszen a nem megfelelő vérkeringés nagymértékben hozzájárulhat a kognitív gyengüléshez. A Kaliforniai Egyetem munkatársainak kutatásában tíz olyan véletlenszerűen kiválasztott ember vett részt, akik a kognitív gyengülés korai jeleivel küzdöttek. Az egyik csoport szőlőport kapott – napi 72 gramm gyümölccsel -, míg a

kontrollcsoport tagjai placebót vehettek magukhoz.

A résztvevők kognitív képességeit a kutatás kezdetekor, illetve hat hónappal később is mérték, miközben rendszeres PET-vizsgálatokra is sor került, hogy az anyagcserét figyelemmel követhessék. „Minden jel arra mutat, hogy a rendszeres szőlőfogyasztás pozitív hatással van az agyra, azonkívül a szív- és érrendszeri betegségek is kisebb arányban jelennek meg általa” – fogalmaz a kutatást vezető Dr. Daniel Silverman, a Kaliforniai Egyetem munkatársa.

A felfedezést az Experimental Gerontology című szaklapban publikálták.

 
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!