A világűrből tartottak elefánt-népszámlálást

Most először sikerült állatokat megszámolni, mesterséges intelligenciával összekapcsolt műhold kamerákkal, nagyobb kiterjedésű területen.

A kutatók nagy felbontású kamerákkal figyelték meg az afrikai elefántok vándorlását erdőkben és a szavannákon. Az automata rendszer ugyanolyan pontossággal érzékelte az állatokat, mint az emberi szem - idézte a Bathi Egyetem közleményét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő-hírportál. A projektet, ami

fontos lépés a veszélyeztetett fajok populációinak megfigyelése terén,

az Oxfordi Egyetem és a hollandiai Twentei Egyetem hozta össze. Az új technika hatalmas területekről készít felvételeket percek alatt, ami alternatívája lehet az alacsonyan szálló repülőgépekből végzett állatszámlálásnak. A műhold képes néhány percenként több mint ötezer négyzetkilométeres térség képanyagát összegyűjteni.

Szükség esetén a folyamat megismételhető

másnap, amikor a műhold a Földet megkerülve ugyanazon térség felé ér.
Az afrikai elefánt populáció meredeken csökkent a múlt században az orvvadászat és az élőhelyük széttöredezése miatt. Mintegy 40-50 ezer egyed maradt a vadonban, a fajt veszélyeztetettként tartják számon. A műholdas megfigyeléssel

elkerülhető az állatok megzavarása adatgyűjtés közben

és azt is biztosítja, hogy az állatszámlálásban résztvevő emberek ne sérüljenek meg. Egyszerűbbé is teszi az országról országra vándorló állatok megszámolását, mivel a műholdak határellenőrzés vagy a helyi konfliktusok nélkül végzik feladatukat. Ez volt az első olyan állatszámlálás, amit hatalmas területen, nyílt füves pusztákon, erdős térségekben, növényzettel részben borított területeken egy időben folytattak. Azért választották az afrikai elefántokat, mert ezek a legnagyobb testű szárazföldi állatok, ezért könnyű észrevenni őket.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!