Alattomos függőséget okozhat a cukor

Sokszor nem vesszük észre, mennyit elfogyasztunk belőle, hiszen számos olyan étel tartalmaz jelentős mennyiségű hozzáadott cukrot, amelyről nem is gondolnánk. A túl sok cukor megszokássá válhat, ennek egyenes következménye lehet az elhízás.

Orvosilag a cukor elfogyasztásának következménye a vércukorszint hirtelen megemelkedése, majd az azt követő ugyanolyan gyors lezuhanása is, hosszabb távon pedig szívbetegség és 2-es típusú cukorbetegség is kialakulhat.

Azt gondolhatnánk elsőre, hogy minderre a legjobb gyógyír a cukor teljes mellőzése, ám a legtöbb dietetikus nem javasol ennyire hirtelen és drasztikus változtatást. A teljes tiltást általában nehezünkre esik betartani, és gyakran megesik, hogy miközben épp leszokunk a cukorról, más káros szokásokat építünk be a mindennapjainkba. Megoldást jelenthet viszont egy alapos „cukormentesítés”. Lássuk, mit is jelent ez pontosan!

Hogyan kezdjünk neki?

Fogyasszunk olyan ételeket, amelyekből a cukor csak jóval lassabban szívódik fel, ezzel megakadályozva a vércukorszint kilengéseit. A fehérjék és rostok szintén sokat segíthetnek vércukorszint szabályozásában. Vezessük egy naplóban, hogy mikor tör ránk a nap folyamán édességéhség, így a falásrohamokra fel tudunk készülni egészséges nasikkal.

Ahogy már említettük, a fehérje és a szénhidrát stabilizálja a vércukorszintet, ezért válasszunk olyan ételeket, amelyekben ezek bőséggel megtalálhatóak. Konkrét tippekért kattints az Ízesélet.hu cikkére! 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!