Annyi szarvasgombát zabálunk, hogy hamarosan kipusztul

Hamarosan búcsút inthetünk ezeknek a különleges élőlényeknek.

Olyan sokat zabálunk fel belőlük, hogy hamarosan több, luxusélelmiszer alapjául szolgáló állat és növény is kipusztulhat. A SciShow videója három különleges élelmiszert vesz sorra, amiből nagyon nagy lett a hiány napjainkra, elsősorban azért, mert nem termeszthető - tenyészthető mesterséges körülmények között, viszont annyira népszerűek, hogy

hatalmas mennyiséget pusztít el belőlük az emberiség.

Az észak-amerikai bogyós gyümölcs, angolul a huckleberry például az áfonya közeli rokona. Ez a növény nehezen termeszthető, mert egyrészt a magok elültetése után 15 év, mire először termést hoz, másrészt nagyon különleges körülményekre van szüksége, főleg a talaj pH-értékére érzékeny. A fő beszerzési módszere még mindig a magashegységek erdőibe, és leszedik. A nagy igény miatt viszont egyre kevesebb van belőle. Megoldás lehetne, ha tudnák valahogy keresztezni az áfonyával, ezt azonban még nem sikerült tökéletesen megoldani. A másik

kihalás szélén álló alapanyag a kékúszójú tonhal,

ami a luxuskategóriás sushi alapanyaga. Hiába nő meg ez a fajta hatalmasra, mégsem tudják lassan kielégíteni a kihalászott állatokkal az éttermek igényeit, egy-egy nagyobb példányt már sokmilliós összegekért árvereznek el. Ez a tonhal ugyanis nagyon lassan fejlődik, és 8 év, mire ivaréretté válik. Egy másik luxus alapanyagot, a kaviárt adó tokhal esetében is éveket kell várni, mire kifejlődik a hasukban az ikra. A tokhalakat remekül lehet tenyészteni mesterséges körülmények között, a tonhalat viszont nem. És ha már sushi, az

eredeti japán vízitorma is halálra lenne ítélve,

ha tényleg igazi wasabit kapnánk a megrendelt makik és nigirik mellé. Ez a növény eleve nem állt olyan nagy mennyiségben rendelkezésre, hogy olcsó áron tömegtermékké váljon, ráadásul csak frissen jó, úgyhogy amit mi eszünk az egyszerű mustár és torma, ételszínezékkel. A harmadik veszélyeztetett alapanyag pedig a szarvasgomba: az ínyenc fűszernek, ami az erdők talajában, a fák gyökerével szimbiózisban él, főleg a globális fölmelegedés és az erdőirtás tesz keresztbe, ezért van belőle egyre kevesebb.

 (Nuus)

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!