2019.07.08. Italy
A wasabiról meg a vaníliáról már nem is szólva...
Gyakran közel sem ér annyit egy adott termék, mint amennyit kérnek érte, miközben van megfizethetőbb alternatíva is. Van azonban úgy,
hogy a drága étel okkal az.
A sáfrány olyan drága, hogy hamisítják is
Fél kiló sáfrány akár egymillió forintba is kerülhet. Hihetetlen? Pedig ha ismerjük az okokat, érthető. Egyrészt kézzel takarítják be, nem is akárhogyan. A fűszer nem más, mint egy virág bibéje, 1 virágfej 3 bibét tartalmaz. Azaz meglehetősen aprólékos munka a begyűjtése, fél kiló sáfrányhoz 170 ezer fej virágot kell leszüretelni. Másrészt csak késő szeptembertől kora decemberig nyílnak a virágok. A
sáfrány valódi íze, aromája és színe semmilyen más fűszernövénnyel nem pótolható, ám így is rengeteg hamisítvány kering a piacon.
A szarvasgombát szinte lehetetlen mesterséges körülmények között termeszteni. Csak október és december között nő, nehéz megtalálni és igen sérülékeny. Sőt miután leszedik, minden egyes nap elveszíti saját súlyának öt százalékát. Ezek után nem is tűnik olyan jó biznisznek szarvasgombára vadászni…
A vaníliarúd magja egyre drágább lesz
Tavaly
vanília rúd magjának ára az egekbe szökött, mára drágább, mint az azonos súlyú ezüst. Köszönhető az annak, hogy nehéz termeszteni, munkaigényes, több éve alatt fordul termőre, és csak egyszer virágzik egy esztendőben.
Az igazi wasabi annyira drága, hogy valószínűleg sosem kóstoltuk
A sushihoz elengedhetetlen wasabit viszonylag olcsón beszerezhetjük a nagyobb szupermarketekben és az ázsiai boltokban, ám tudni kell, hogy ezek a termékek nem egyenlők az igazi wasabival. Inkább nevezhetők színezett tormának, esetleg keverékek, azaz kevés valódi wasabit tartalmazó tormafélék. Az
igazi wasabi 25-ször kerül annyiba, mint amelyekkel az üzletekben találkozhatunk. Igen nehéz termeszteni, egészen specifikus körülményekre van szüksége a növénynek. Folyó víz mellett, árnyékban, köves talajon, bizonyos hőmérsékleten és páratartalomban nő csak meg.
A valódi parmezán sajt sem olcsó mulatság
Az
igazi, eredeti parmezán (Parmigiano-Reggiano) 40 kilós darabokban készül, egy ilyen guriga több mint 200 ezer forintba kerül. Az eredeti (vagyis földrajzi eredetvédett) parmezán kizárólag Parma város környékéről érkezhet, helyi tejből, egy rennet nevű enzimből és sóból készül. Ha pedig elkészült a sajt, egy teljes évig állnia kell, mielőtt eladják. Mivel csak ezen a területen állítják elő, illetve sok-sok tej szükséges hozzá, az évente előállított mennyiség korlátozott. Ezért is kerül ennyire sokba.