Ausztráliában már kétezer éve is termesztették a banánt

Az ausztrál őslakosok már több mint 2000 éve termesztettek banánt egy új régészeti kutatás szerint.

Ausztrál régészek 2145 éves banán-mikrokövületeket, kőszerszámokat, faszenet és támfal töredékeket találtak az ausztrál kontinenstől északra, a Torres-szoros egy kicsiny szigetén. "Kutatásunk azt mutatta meg, hogy a Mabuyag-szigeti őslakosok

bonyolult és sokoldalú növénytermesztést folytattak

legalább 2000 évvel ezelőtt" - mondta el a BBC Newsnak Robert Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem és a Sydney-i Egyetem tudósaiból álló kutatócsoport vezetője szerdán. A földművelés rendszere a korabeli helyi táplálkozási szokásokat tükrözte, melyek jellemző alapanyagai a jamgyökér, a taró és a banán.

Történelmi szempontból eddig úgy tekintettek a Torres-szorosra, mint a növénytermesztő új-guineai őslakosok és az ausztráliai, vadászó-halászónak tekintett bennszülöttek közötti választóvonalra. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy a két régió között a szoros inkább a növénytermesztési eljárások "hídja vagy szűrője" volt - folytatta Williams.
Ausztrália és a Torres-szoros őslakosai nomád vadászó-gyűjtögető népek voltak, amikor a brit gyarmatosítók megérkeztek. Történészek szerint

a britek tagadják az őslakos mezőgazdaság bizonyítékait,

mert így arra hivatkozhatnak, hogy a területen nem élt letelepedett lakosság. Ausztráliában nem közismert az őslakosok földművelése, az elmúlt évtizedben zajló kutatás azonban ráirányította a figyelmet a gyarmatosítás előtti ausztrálok mezőgazdasági, technikai és építési tevékenységére.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!