Az eddig hittnél kétszer jobban növeli a rák kockázatát az elhízás

Legalább kétszer annyira növeli a rák kockázatát a túlsúly és az elhízás, mint azt eddig hitték.  

Az International Journal of Epidemiology című szaklap tanulmánya szerint a WHO Nemzetközi Rákkutatási Hivatala (IARC) által vezetett, a Bristoli Orvostudományi Egyetem tudósai által végzett kutatás eredményeit közli. A kutatócsoport az elhízás tüneteivel összefüggést mutató daganatok nyolc gyakori típusának genetikai elemzését végezte el. A testtömegindex (BMI) és a rákkockázat közötti összefüggést az úgynevezett genetikai mendeli randomizáció technikájával hasonlították össze, amit azért fejlesztettek ki, hogy összetett genetikai variációk ok-okozati viszonyait határozzák meg. A túl nagy mennyiségű testzsírról már bizonyított, hogy

fontos tényező a rák kockázatában:

a magas jövedelmű országokban az összes rákos eset hat százaléka írható a számlájára a becslések szerint. Richard Martin, a Bristoli Orvostudományi Egyetem klinikai epidemiológiai professzora a lapnak elmondta: az új elemzés rámutatott, a múltban alábecsülték a túlsúly hatását a rák kockázatára, a korábban véltnél sokkal nagyobb szerepet játszik a daganat kialakulásában.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!