Az óceánok hatszor több élelmet adhatnak, mint most

Hatékonyabb gazdálkodással és technológiai újítások bevezetésével a jelenleginél hatszor nagyobb mennyiségű élelmet lehetne kinyerni a világ óceánjaiból.

Szakemberek becslései szerint az óceánok több mint a kétharmadát tudnák biztosítani annak az állati fehérje-mennyiségnek, amire előrejelzések szerint a következő évtizedekben szüksége lesz az emberiségnek - közölték az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) halászattal foglalkozó tudományos tanácskozásán kedden, Rómában.

A halak jelenleg egyötödét adják

az emberek által fogyasztott állati fehérjének. A vízi élelmiszertermelés általában kisebb hatással van az éghajlatra, mint a földművelés, és nem is korlátozzák olyan tényezők, mint a megművelhető földterületek és a vízkészletek fogyatkozása. Az óceán vizéből kinyert táplálék továbbá tápanyagokban gazdag, fontos vitaminokat, ásványi anyagokat és zsírsavakat tartalmaz. "Az óceánra épülő iparágak kezelési módjának gyors és széles körű megváltoztatásával, valamint az ökoszisztémák egészségének megőrzésével, hosszú távon biztosíthatjuk az élelmiszer biztonságunkat és emberek millióinak életét" - mondta Christopher Costello, a jelentés vezető szerzője. A kutatók szerint

a legnagyobb potenciál a kagylótenyésztésben rejlik,

ráadásul ezek a puhatestűek elfogyasztják a környezetükben lévő szerves anyagokat, ami segíthet a vízminőség javításában is. A szakemberek kutatásokat szorgalmaznak a hínár táplálékforrásként, különösen az állateledelek halalapú összetevőinek helyettesítőjeként való alkalmazásáról.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!