Elkezdik a csendes-óceáni szemétsziget felszámolását

Ez volt az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás a térségben.

Több mint negyven tonna műanyag hulladékot gyűjtöttek össze a Csendes-óceán vizéből Hawaii és Kalifornia között környezetvédők - adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.
Az Ocean Voyages Institute elnevezésű környezetvédő szervezet az úgynevezett nagy csendes-óceáni szemétsziget műanyag hulladékának egy részét gyűjtötte be. Mint hangsúlyozták, ez volt "az eddigi legnagyobb és legsikeresebb óceántakarítás" a térségben. A 40 tonna műanyag mintegy 24 gépkocsi, vagy 6-7 kifejlett elefánt tömege.

Az expedíció 25 napig tartott.

A csoport műholdas és dróntechnológia segítségével dolgozott. Elsősorban műanyag palackokat, plasztik bútorokat és játékokat gyűjtöttek be a vízből. A munka során halászhálókat is találtak, az úgynevezett "szellemhálók" egyike 5 tonnás, egy másik pedig 8 tonnás volt. A műanyag szellemhálókban nagy mennyiségű műanyag szemét gyűlik össze.

Az óceánokban sokkal több műanyag van,

mint azt korábban feltételezték. A becslések szerint évente 1,15-2,41 millió tonna műanyag szemét kerül az óceánok vizébe. May Crowley, az Ocean Voyages Institute alapítója kiemelte, hogy az óriási szellemhálók eltávolítása az óceánból nagyon fontos, ugyanakkor a kisebb szellemhálók is nagy károkat tudnak okozni, mert a bálnák és delfinek beléjük gabalyodnak, és elpusztulnak.

Bár a probléma nagyságához képest csak egy kis lépést tettek előre, de ezzel is halakat, delfineket és bálnákat tudtak megmenteni. A csoport hosszabb, három hónapos takarítóakciót is tervez, és talán más szervezetek is követik a példájukat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!