Bezöldülnek a hegyi tavak a klímaváltozás miatt

Algavirágzás festi zöldre a tiszta vizű hegyi tavakat az Egyesült Államok nyugati részén.

A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint az elmúlt hetven évben megkétszereződött az algakoncentráció a térség két hegyi tavában. "A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan

gyarapodnak és válnak dominánssá a zöldmoszatok,

amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban" - mondta Isabella Oleksy kutató a Proceedings of the Royal Society B-nek.
A kutatók két, Denver közeli tó medrében vizsgálták az algakoncentrációt egy speciális eszközzel, ami a tómeder károsítása nélkül vesz üledékmagmintákat.

Az 1950-es évekig visszamenő adatokat elemezve

a kutatók "drasztikus változásokat" észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában. Oleksy "ökológiai meglepetésnek" nevezte az algák magas koncentrációját - és valószínűleg nem elszigetelt jelenségről van szó. A szakember szerint a vizsgált tavakban dokumentált algamennyiség sokkal inkább az erősen szennyezett, például a mezőgazdasági területekről szivárgó vizeknek kitett területekre és

nem az érintetlen hegyi környezetekre jellemző.


Az eredmények rávilágítanak a klímaváltozás algavirágzást okozó tápanyagok - úgymint a foszfor és a nitrogén - túlzott felhalmozódásában játszott szerepére. Az algavirágzás destabilizálhatja a vízi khttps://ragazze.hu/klimavaltozas-teren-kasza-tibi-a-szaktekintely-hazankban-3818örnyezeteket a napfény elnyelése révén és megbetegítheti a tavak és óceánok állatvilágát, ha az állatok lenyelik a moszatokat.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!