2019.06.03. Italy
Napi egy pohár bor hosszú távon olyan, mintha heti fél doboz cigarettát füstölnénk el.
Egy angol
rákbetegség kutatás eredménye szerint heti egy üveg bor fokozatos elfogyasztása körülbelül ugyanannyira növeli a rákbetegség kockázatait a szervezetben, mintha ez idő alatt tíz szál cigarettát fújnánk el. A kutatásban részt vevő,
angol önkéntesek megfigyelése elég riasztó eredményt hozott.
Abszolút nem dohányzók esetében, heti
hét és fél deci bor ivása után a férfiaknál egy, nőknél pedig közel másfél százalékkal nőtt a daganatos betegségek kockázata. Férfiaknál a gyomor-, máj- illetve a nyelőcső rákos elváltozása,
nők esetén az emlőrák fordult elő leginkább.
Jóllehet, a rendszeres borfogyasztást már eddig is több tanulmány említette, mint a rákbetegséget növelő kockázati tényezőt, az emberek gondolkodása kevésbé ítéli veszélyesnek az alkohol hatásait, mint a
cigaretta ártó hatását. Az új tanulmány talán segít abban, hogy az tudatosítsa a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentette kockázati tényezőket.