Borozni sem egészségesebb ám, mint cigizni

Napi egy pohár bor hosszú távon olyan, mintha heti fél doboz cigarettát füstölnénk el.

Egy angol rákbetegség kutatás eredménye szerint heti egy üveg bor fokozatos elfogyasztása körülbelül ugyanannyira növeli a rákbetegség kockázatait a szervezetben, mintha ez idő alatt tíz szál cigarettát fújnánk el.  A kutatásban részt vevő,

angol önkéntesek megfigyelése elég riasztó eredményt hozott.

Abszolút nem dohányzók esetében, heti hét és fél deci bor ivása után a férfiaknál egy, nőknél pedig közel másfél százalékkal nőtt a daganatos betegségek kockázata. Férfiaknál a gyomor-, máj- illetve a nyelőcső rákos elváltozása,

nők esetén az emlőrák fordult elő leginkább.

Jóllehet, a rendszeres borfogyasztást már eddig is több tanulmány említette, mint a rákbetegséget növelő kockázati tényezőt, az emberek gondolkodása kevésbé ítéli veszélyesnek az alkohol hatásait, mint a cigaretta ártó hatását. Az új tanulmány talán segít abban, hogy az tudatosítsa a mérsékelt alkoholfogyasztás jelentette kockázati tényezőket.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!