Cukiság született Miskolcon

Idén újra szaporulatnak örülhettek az állatkert látogatói, miután tavaly világra jött az első bölényborjú a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban.

A kis bölénybika szeptember végén született meg Az első napjait főként pihenéssel töltötte, ma azonban már szinte el sem mozdul az anyja mellől.
A Miskolci Állatkertben 2016-ban mutatkoztak be az európai bölények, ma az újszülöttel együtt már hat tagot számlál a kis csorda. A borjú kilenc hónap vemhesség után, mintegy húsz kilóval jött a világra. Felnőtt korára viszont akár a 800 kilós tömeget is elérheti majd. Egyelőre anyatejjel táplálkozik, hamarosan azonban elkezdi kóstolgatni a felnőttek takarmányát is, de azért 6-8 hónapos koráig étrendjének meghatározott része lesz a tej. A borjú anyja, Kalipszó egy Nagykanizsa melletti vadaskertből, míg

apja, Szittya az Őrségi Nemzeti Parkból került Miskolcra.

Az európai bölény (Bison bonasus) Európa ma élő legnagyobb testű szárazföldi emlőse. A vadászat hatására az elmúlt évszázadokban élőhelyein fokozatosan kipusztult. Magyarországon is élt egykor európai bölény. vadászata Mátyás király korában még közönséges eseménynek számított. Az utolsó magyar bölényt feltételezések szerint Erdélyben, a borgói Plaj-magaslaton 1762-ben ejtették el. Az utolsó vadon élő egyedét pedig minden bizonnyal 1925-ben pusztították el a lengyelországi Bialowieza-i őserdőben. Szerencsére az

állatkertek erőfeszítései meghozták eredményüket,

hiszen első fajként az európai bölényről készült törzskönyv, és indult el az első tulajdonképpeni fajmegőrző tenyészprogram. Az eredetileg 54 példányban fennmaradt állománya folyamatosan növekedett, így az 1950-es évek óta több helyre is sikeresen visszatelepítették. Manapság a becslések szerint mintegy 5000 bölény él szabadon vagy félvad körülmények között Lengyelországban, Fehéroroszországban, Oroszországban, Ukrajnában, Szlovákiában, Bulgáriában és Romániában. Az európai állatkertek ma is összehangolt tenyészprogram keretében tartják a bölényeket, hogy ezzel segítsék a faj hosszú távú fennmaradását.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!