2019.12.29. Italiano
A karácsonyi sütimámor múltán sokan már most tervezgetjük, hogy az új esztendőben egészségesebb életmódra váltunk.
A finomított cukor fogyasztása emeli az inzulinszintet, lebontása B1-vitamint von el a szervezetből, s így ingerültséghez és agresszióhoz vezet. Túlzott adrenalin-túlpörgést és további stresszes tüneteket is okozhat,
nem beszélve a fogszuvasodás és az elhízás veszélyeiről.
A januári fogadalmak az első napokban könnyen betarthatónak tűnnek, ám valljuk be, a kezdeti lelkesedés ebben az évszakban hamar megcsappan. A korai sötétedés gyakran lehúz és rosszkedvűvé tesz bennünket. Délután öttől este nyolcig még bőven van dolgunk, bevásárolunk, hozzuk-visszük a gyerekeinket, találkoznánk a barátainkkal vagy sportolnánk, és ez a rengeteg teendő már mind-mind a fénytelen időszakra esik. Ilyenkor gyakran megesik, hogy a szervezetünk szinte önkéntelenül édes ízek után kiált: kell a vigasztalás. Köztudott ugyanis,
hogy a cukor fogyasztása boldogsághormont termel az agyban, így megnyugtat, és javítja kedélyünket. További érdekesség, hogy az édességek utáni erős vágy utalhat cink- és B-vitamin-hiányra, illetve erős kimerültségre is.
Mielőtt azonban a bonbonos doboz után nyúlnánk,
álljunk meg egy pillanatra! Biztos, hogy nincs jobb alternatíva? Sokan úgy gondolják, hogy elég a változtatáshoz, ha a finomított cukrot barna cukorra cseréljük, ám rossz hír, hogy az éppen úgy cukorrépából készül, mint a hófehér kristálycukor, tehát élettani hatásuk hasonló. Egyébként napi energiaszükségletünk alig tíz százalékát kellene cukorból fedeznünk, és ezt gyümölcsből, tejtermékekből is könnyedén megvan. De ettől persze még vágyódunk az édes ízek után, tehát érdemes körülnézni az alternatív édesítőszerek piacán. A Biopont ökológiai gazdálkodásból származó alapanyagokból készült bio édesítői között bukkantunk a datolyaszirupra, amely karamellás színével és ízével kávék, sütemények, desszertek készítéséhez egyaránt tökéletes lesz. Ráadásul teljesen allergénmentes.
A rizst ismerjük, szeretjük, de főleg köretként?
Nos, a rizsből teljes kiőrléssel édesítőszer is előállítható. A bio rizsszirup – amely a rizsben található rostok lebontásával készül – összetett szénhidrát, és csak nagyon kis mértékben glükóz, így hosszú időn keresztül ellátja a szervezetet energiával, sőt ásványi anyagokban – például cinkben, magnéziumban, káliumban, foszforban, mangánban és B-vitaminban – is gazdag. A sütiken, meleg italokon kívül nyugodtan használjuk szószokhoz, főzéshez is.
Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!