2019.09.01. Italiano
Van, aki életelixírnek tartja a tojást, más meg az ördögtől valónak.
.
Az igazság valahol a kettő között van, nézzük, a táplálkozástudomány mai állása szerint
mi is a helyzet pontosan a tojásfogyasztással?
Sokáig úgy vélték, hogy a tojássárgája növeli a koleszterinszintet, a túl magas koleszterin pedig szívbetegségek kialakulásához vezethet – vagy legalábbis növelheti a kockázatot. Ma már másképp gondolkoznak a szakértők, a megváltozott álláspontnak kifejezetten örülhetnek a tojásrajongók. Először
is a tojás tele van tápláló és egészséges összetevőkkel, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Van benne E-vitamin, lutein, szelén, illetve folsav, mindezek nélkülözhetetlenül fontosak a szervezetünk számára. Javítják a látásunkat, segítenek leküzdeni gyulladásokat, sőt az agyunk is jobban működik a segítségükkel. És az átlag 6 gramm fehérjét se feledjük, amit minden egyes tojás tartalmaz.
A koleszterin nem is feltétlenül rossz dolog.
A
tojás ugyan jelentősebb mennyiségű koleszterint tartalmaz, mint a többi élelmiszer, egy nagyobb tojás kb. 185 milligrammnyit. Ám nem ettől lesz magas a koleszterinszintünk, azért a telített zsírok a felelősek. Ha ugyanis elfogyasztunk egy tojást, a koleszterint a gyomrunk lebontja, és nem maga a koleszterinmolekula szívódik fel, hanem annak alkotóelemei. A telített zsíroknál azonban ez máshogy működik, ha ilyen zsírokat fogyasztunk, akkor a koleszterin lebontás nélkül kerül a szervezetünkbe. Összességében a tojás inkább hasznos élelmiszer, ami ráadásul könnyen hozzáférhető és változatosan elkészíthető. Ne feledjük azonban a mértékletességet: egyetlen élelmiszer esetén sem szerencsés, ha egyoldalúan csak azt fogyasztjuk.
(
Napi Doktor)