Egészséges sok tojást enni, vagy sem?

Van, aki életelixírnek tartja a tojást, más meg az ördögtől valónak. .

Az igazság valahol a kettő között van, nézzük, a táplálkozástudomány mai állása szerint

mi is a helyzet pontosan a tojásfogyasztással?

Sokáig úgy vélték, hogy a tojássárgája növeli a koleszterinszintet, a túl magas koleszterin pedig szívbetegségek kialakulásához vezethet – vagy legalábbis növelheti a kockázatot. Ma már másképp gondolkoznak a szakértők, a megváltozott álláspontnak kifejezetten örülhetnek a tojásrajongók. Először is a tojás tele van tápláló és egészséges összetevőkkel, például vitaminokkal, ásványi anyagokkal és fehérjével. Van benne E-vitamin, lutein, szelén, illetve folsav, mindezek nélkülözhetetlenül fontosak a szervezetünk számára. Javítják a látásunkat, segítenek leküzdeni gyulladásokat, sőt az agyunk is jobban működik a segítségükkel. És az átlag 6 gramm fehérjét se feledjük, amit minden egyes tojás tartalmaz.

A koleszterin nem is feltétlenül rossz dolog.

A tojás ugyan jelentősebb mennyiségű koleszterint tartalmaz, mint a többi élelmiszer, egy nagyobb tojás kb. 185 milligrammnyit. Ám nem ettől lesz magas a koleszterinszintünk, azért a telített zsírok a felelősek. Ha ugyanis elfogyasztunk egy tojást, a koleszterint a gyomrunk lebontja, és nem maga a koleszterinmolekula szívódik fel, hanem annak alkotóelemei. A telített zsíroknál azonban ez máshogy működik, ha ilyen zsírokat fogyasztunk, akkor a koleszterin lebontás nélkül kerül a szervezetünkbe. Összességében a tojás inkább hasznos élelmiszer, ami ráadásul könnyen hozzáférhető és változatosan elkészíthető. Ne feledjük azonban a mértékletességet: egyetlen élelmiszer esetén sem szerencsés, ha egyoldalúan csak azt fogyasztjuk. 

 (Napi Doktor)

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!