Egyre több társrobotot adnak el Japánban

Egyre több japán keres olyan robotokat, amelyek enyhítik az elszigetelődés érzését.

A fertőzésveszély miatt nem látogatható idősek egyre többször kapnak olyan mechanikus játékszereket, mint a Sony robotkutyája. Az Aibo legújabb verziója már "őrjáratra megy" a házon belül - be lehet programozni, hogy bizonyos időszakokban megjelenjen a ház adott pontjain a robot eb.

Aibo észleli a mosolygást, a dicsérő szavakat, a hátát vagy fejét érintő simogatást is, sőt a mesterséges intelligencia segítségével képes alkalmazkodni az emberi reakciókhoz. Beépített kamerájával és mikrofonjával tíz arcot képes felismerni.

Íme, egyből két Aibo:


A Yukai Engineering Qoobo nevű terméke puha párnaként ölelhető, a simogatásra pedig farokcsóválással reagál. Az Aibo és a Groove X fejlesztő Lovot nevű humanoid robotja adatokat is gyűjt tulajdonosuk hogylétéről és azonnal jelenti is, így nagy segítséget jelent a szüleiktől távol lévőknek.

Ez itt Qoobo:


"Amikor az emberek nem érzik jól magukat vagy magány kínozza őket, jobban vágynak a fizikai érintésre. A gyógyító robotok

próbálják megadni egy másik lény valódi jelenlétének érzetét,

amelyet nehéz megtapasztalni a telefonon vagy egy videokonferencián keresztül" - mondta Isiguro Hirosi, az Oszakai Egyetem intelligens robotikával foglalkozó professzora.


Lovot robot 43 centiméter magas, több mint 50 szenzora segítségével felismeri, megközelíti tulajdonosát és szemkontaktust létesít vele. Megérzi, hol érintették meg a testét, el tudja kerülni a tárgyakat. Mivel mindössze 4,2 kilogramm, könnyen felemelhető, karjai "ölelési módra" állíthatók, hőmérséklete pedig az emberi testéhez hasonlóan 37 Celsius-fokos.

Ő meg Lovot:


Ez az első robot, amely képes a féltékenységre is: ha páros módozatra állítják és a háztartásban lévő másik Lovot több figyelmet kap, féltékenyen néz. Isiguro szerint a gyógyító robotok iránti igény egyre nagyobb lesz, minél inkább elhúzódik a járvány.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!