Életmentő műtét segített a nyíregyházi állatkert gorilláján

A Nyíregyházi Állatpark hím gorilláján életmentő műtétet kellett végrehajtani.

Szájsebész és radiológus hajtott végzett életmentő műtétet a Nyíregyházi Állatpark nyugati síkvidéki gorilláján (Gorilla gorilla gorilla). A 24 éves, több mint 180 kilogramm súlyú, Djumbha névre keresztelt hím gorilla gondozói az egyik nap azt tapasztalták, hogy az állat nehezen rág és nyel. Két nap megfigyelés után

az orvosok az altatásos műtét mellett döntöttek

- mondta Járos Ildikó, a park vezető állatorvosa a műtétről szerdán tartott tájékoztatón.
A gondozók látták, hogy duzzadt a nyelve, nem eszi meg a kedvenc gyümölcseit és vizet is nagyon nehezen tudott inni, így attól tartottak, hogy a nyelési nehézségei később komolyabb légzési problémákat okozhatnak. Az elaltatott gorilla szájüregét és nyakát megröntgenezték, majd az ultrahangos vizsgálatnál találtak rá az állat nyelvének tövén lévő nagy tályogra.
Az öt-hat centis tályogból közel fél deci váladékot szívtak le fecskendővel, a gorilla hörgő légzése pedig szinte azonnal javulni kezdett.

Az állat a műtét közben ébredezni kezdett,

ezért az állatorvosok intravénásan adtak még neki altatót. Djumbha jól viselte a három héttel ezelőtti beavatkozást, a műtét után antibiotikumokat kapott, néhány nap alatt teljesen meggyógyult. Az állatorvos elmondta, hogy a műtét kockázata - a főemlősök komplikált altatása miatt - igen nagy volt.

Az igazi probléma műtét után jelentkezett,

mivel Djumbha kiválogatta a finomságok közül a neki nem tetsző gyógyszereket. A szakemberek végül más-más, nagyon erős ízű és szagú koktélokban oldották fel a gyógyszert azért, hogy az állat szervezetébe a megfelelő mennyiségű hatóanyag jusson be.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!