Elfelejtett fűszernövények: borsika, lestyán, borókabogyó

Jó lenne, ha többen egyre használnák ezeket a tradicionális magyarkonyha-hozzávalókat.

A lestyán, a borsikafű és a borókabogyó nem is feltétlenül elfeledett, inkább hanyagolt fűszereink. 

A lestyán egy, a zellerfélék családjába tartozó

évelő fűszer- és gyógynövény. Gyönyörű, erőteljes zöld színű, a zellerhez és a petrezselyemhez hasonló leveleit egész évben hozza, nyeles szára van, és akár 1,5-2 méter magasra is megnőhet. A rómaiak közbenjárásával került Ázsiából Európába. Eddigi legnépszerűbb korszaka a középkor volt, de kisebb-nagyobb hullámzások után ismét felívelőben a népszerűsége. Az erdélyi konyhában továbbra is elengedhetetlen fűszer. Levelét, szárát, gyökerét és magját is felhasználhatjuk. Konyhakertünkben kiválóan gondozható.

Levelei rendkívül aromásak, felhasználásnál ezt figyelembe kell venni. Régen a húsleves elképzelhetetlen volt nélküle. Sőt, a mai napig a csorba alapfűszere. Mivel zöldfűszer, hasonlóan a petrezselyemhez, a főzés végén legjobb az ételhez adni. Nemcsak levesekhez, hanem salátákhoz és húsokhoz is remek fűszer. Télire lehet fagyasztani, szárítani, sózva eltenni. Szára a zellerszárhoz hasonlóan használható. Magja fűszere a kenyérféléknek, sós süteményeknek, sajtoknak. Gyökerét, hasonlóan leveléhez, levesekben és salátákban hasznosíthatjuk. Továbbá gyökere vízhajtó teaként is funkcionál.

A borsikafű, vagy más néven csombor

szintén leginkább Erdélyben elterjedt fűszer- és gyógynövény. Már az ókori rómaiak is ismerték és szívesen használták. Különleges tulajdonsággal ruházták fel, emiatt szerelmi bájitalok alapanyaga is volt. Növénytanilag az árvacsalánfélékhez tartozik, 20-30 cm magasra megnövő fűszer. Elágazó szárain helyezkednek el az apróbb levelei. Borsra erősen hasonlító különleges aromája van. Adagolásával vigyázni kell, túlzott használata keserűvé teheti az ételt. Gyógynövényként is megállja a helyét, az emésztőrendszere van jótékony hatással: görcsoldó, megakadályozza a felfúvódást, gyomorerősítő és étvágygerjesztő. Antiszeptikus és antibakteriális hatása miatt gyulladt torok öblítésére, rovarcsípésre, horzsolásokra is használják. Télire szárítva érdemes eltenni, szárasan kell levágni és felkötni. Gyakorlatilag a bors helyett szinte minden ételbe használható a morzsolt levele. Különösen jó aromát ad a savanyú káposztás ételeknek, a kolbászféléknek és a sajtoknak. Felhasználható húsokhoz, halakhoz, tojásos ételekhez.

A borókabogyó egy örökzöld fűszer- és gyógynövény.

Általában a miénknél hűvösebb éghajlatot szereti, de hazánkban is megél. A közönséges borókát kertünkben leginkább dekoratív tulajdonságai miatt tartjuk, de jó tudni, hogy bogyója remek fűszernövény. Különlegessége, hogy maga a borsnál kicsit nagyobb bogyó 2-3 év alatt érik be, ezért a növényen egyszerre találhatunk zöld és kékesfekete példányokat is. 

Konyhai felhasználása széles körű. Leginkább őrölve vagy egészben használhatjuk. Húsok, vadak, mártások és pácok pompás ízesítője. Sőt, füstöléshez is használják. Lekvárokat és alkoholos italokat is készítenek belőle. Különleges aromája miatt rovarirtószerek és illatszerek alapanyaga. Gyógyászati szempontból légzőszervi megbetegedésekre, vizelethajtóként és emésztési panaszok kezelésére használják teáját.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!