Elképesztően cool, ahogy a navahók lóháton vonulnak voksolni

Allie Young aktivista vezetésével kelt útra a törzs.

Allie Young aktivista vette rá a navahókat – akik saját magukat Diné néven is illetik – hogy együtt ügessenek szavazni. A 2020-as amerikai elnökválasztásban bő százmillió választó voksa érvényesül, így ez a nép is beleszólhat a nemzet sorsába.

A 30 éves lány hozta létre a Protect the Sacred nevű szervezetet, mely kezdeményezés az őslakosok oktatási helyzetén is szándékszik javítani.

Az őseinknek nem volt ilyen magától értetődő, hogy szavazhatnak: nekik még küzdeniük kellett a választójogért. Tartozunk nekik, hiszen ilyen világot álmodtak meg számunkra.

Új-Mexikóban és Utahban is találunk őslakosokat, ám Arizona északkeleti sarkában él a törzs zöme. Itt alig 27 postahivatal van, melyek közül némelyik napi három órán át tart csak nyitva. A járvány le is lassította a szolgáltatást, így a levél-szavazás még keservesebbé vált.

View this post on Instagram

*❗️MEETNG LOCATION UPDATE!❗️* Alright, #Kayenta!! Let’s saddle up again! We’re going to do ONE MORE #RideToThePolls on #ElectionDay! Join us to cast your ballots and make your voices heard in honor of our ancestors who fought for our right to vote and in memory of our relatives who lost their lives to COVID-19 and are no longer able to make their voices heard. Election Day is the final day to vote in these 2020 elections, so let’s do it with horse medicine, to take time to reflect on what we’re fighting to protect and bring us back to Hózhó - beauty, balance, and resilience - before we cast our ballots for our children’s futures and the next seven generations. The voting force is strong in Indian Country - let’s show them how powerful we are when we come together to make our voices heard. Let’s give it all we got on this one! - #ProtectTheSacredWithYourVote #MaskUp #RideToThePolls #HorseMedicine - Graphic: @camillesagee

A post shared by Protect The Sacred (@protectthesacrednow) on

Október 20-án Kayenta területén vonultak lovakkal szavazni, majd tíz nappal később, a választás napján ismét negyvenen pattantak nyeregbe.

Lóval megyünk szavazni Arizonában: nem csak voksolunk, de hagyományt is őrzünk így. Szépség, egyensúly, erő és gyógyulás ez nekünk, nemzet-szerte.

Hózhó-nak hívják a navajók a helyes életutat, mely harmóniát jelent a Földanyával: egyensúly és szépség a velejárója. Ez a lovastúra a megújulást, a reményt jelentette nekik, és az őseik is büszkék lennének most a törzsre – teszi hozzá a Harpers Bazaar.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!