Elképesztően sok műanyag ömlik a Földközi-tengerbe

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) jelentése szerint évente mintegy 229 ezer tonna műanyag kerül a Földközi-tengerbe.

Hatékony intézkedések híján 2040-re ráadásul dupla ennyi műanyag szemét fog a tengerbe jutni.
Adatok szerint a műanyag a Földközi-medence körüli 33 országból származik. A teljes szemét 94 százaléka rosszul kezelt hulladékból származó mikroműanyag, ami, ha egyszer belekerül a tengerbe, akkor öt milliméteresnél kisebb részecskék formájában az üledékbe kerül.
Becslések szerint a Földközi-tengerben már

több, mint egymillió tonna műanyag halmozódott fel.

A műanyagszennyezés hosszú távú károkat okozhat a szárazföldi és vízi ökoszisztémában és a biodiverzitásban. A tengeri állatok beleakadhatnak vagy lenyelhetik a műanyagszemetet, végül kimerültség vagy éhezés következtében pusztulnak el. Ráadásul a műanyagból különböző kémiai anyagok, például lágyítók vagy égésgátlók kerülhetnek a környezetbe, amelyek

mind az ökoszisztémára, mind az emberi egészségre károsak,

különösen az olyan félig zárt tenger esetében, mint amilyen a Földközi-tenger.
A jelenlegi és a tervezett intézkedések nem elegek ahhoz, hogy csökkentsék a szemét mennyiségét és megakadályozzák a káros hatásokat - mondta Minna Epps, az IUCN tengeri és sarkvidéki globális programjának igazgatója.
Egyiptom évi mintegy 74 ezer tonnával, Olaszország évi 34 ezer tonnával, Törökország évi 24 ezer tonnával a legtöbb szemetet engedi a Földközi-tengerbe. Fejenkénti leosztásban azonban

Montenegró (évi 8 kilogramm per fő),

majd Albánia, Bosznia-Hercegovina és Észak-Macedónia (évi 3-3 kilogramm per fő) juttatja a legtöbb hulladékot a tengerbe.
Évente csaknem negyedével, több mint ötvenezer tonnával lehetne csökkenteni a Földközi-tengerbe kerülő hulladék mennyiségét csak azzal, ha a legjobb globális gyakorlatnak megfelelően fejlesztenék a hulladékkezelést a száz legszennyezőbb nagyvárosban.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!