Vízalatti kutatóállomás épül a Karib-tengeren

18 méterrel a Karib-tenger felszíne alatt épül a világ legnagyobb víz alatti kutatóállomása.

Fabien Cousteau oceanográfus, ötletgazda a világhírű francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája, Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curacao sziget közelébe tervezett Proteus részleteit - írja a CNN.
A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző tájairól származó tudósoknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására, a klímaváltozás hatásainak vizsgálatától kezdve az

eddig ismeretlen tengeri teremtmények

felfedezésén át a gyógyszerkutatási áttörésekig.
A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani. Az

oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban

egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki. A szél- és napenergiával működtetett tenger fenéken lévő építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, valamint a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd. A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás (ISS) víz alatti megfelelőjeként fog működni, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.

"Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb

az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából" - mondta Cousteau egy Béharral közös videokonferencián. "Ez a mi létfenntartó rendszerünk. Ez az elsődleges oka, hogy életben vagyunk" - tette hozzá az oceanográfus. A tervrajzok e heti bemutatása volt az ambiciózus projekt legfrissebb állomása. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.

Nyitókép: Courtesy Proteus/Yves Béhar/Fuseproject

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!