Erek, agy, tüdő: az e-cigi mindegyiknek árt

Feltárták az elektromos cigaretta ér-, agy- és tüdőkárosító hatását kiváltó molekuláris mechanizmusokat.

Az e-cigaretta annyira veszélyes és annyira hozzá lehet szokni, hogy fontolóra kell venni betiltását - hangsúlyozta Thomas Münzel professzor, a németországi Mainzi Egyetem Orvostudomány Központja kardiológiai osztályának kutatója, a European Heart Journal című folyóiratban megjelent tanulmány vezetője.
A professzor szerint különösen a fiatalokban kell tudatosítani az e-cigaretta veszélyét. Az Egyesült Államokban 3,6 millió fiatal szív e-cigit, 2018-ra, egyetlen év alatt 78 százalékkal nőtt számuk. Az e-cigaretta, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsen a dohányzásról való leszokásban, a fiatalok körében trendi, nikotinaddikcióhoz vezet még azok körében is, akik korábban nem dohányoztak - tette hozzá.

"Nem engedhetjük meg, hogy egy teljes nemzedék hozzászokjon a nikotinhoz"

- idézte a professzort a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A kutatócsoport azt találta, hogy már egyetlen e-cigaretta elszívása a dohányzóknál növelte a pulzust és megmerevítette az artériákat, ami szív- és érrendszeri betegségeket vált ki.
Az egérkísérletek szerint az erek - köztük az agyban és a tüdőben lévők - károsodásáért a NOX-2 enzim a felelős. Ez az enzim szerepet játszik a szervezet baktériumok elleni védelmében és a szabadgyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány, az oxidatív stressz folyamatában.

"Fontos, hogy azonosítottuk a NOX-2 enzimet,

amely közvetíti az e-cigaretta összes hatását az agyba és az érrendszerbe, és azt találtuk, hogy az akrolein vegyület, amely az e-cigarettában lévő folyadék gőzzé válásakor keletkezik, aktiválja az NOX-2 károsító hatásait" - hangoztatta a professzor. Az adatok szerint az e-cigaretta nem a hagyományos cigaretta egészséges alternatívája, mivel állítólagos biztonságossága nem garantált. Ráadásul nincs semmilyen tapasztalat az e-cigaretta hosszú távú használatának mellékhatásairól sem.

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!