Erre figyelj, ha klíma mellett alszol!

A hőmérséklet éjszaka egyre kevésbé hűl le a városokban, az aszfalt és beton kiváló hőmegtartó tulajdonsága miatt.

Az alvás elengedhetetlen az ember normál működéséhez, ugyanakkor a felnőttek harmada számol be alvással kapcsolatos problémákról. A nem megfelelő pihenés tehát elterjedt egészségügyi probléma. A túl kevés pihenés növeli a krónikus betegségekre való hajlandóságot és károsítja a pszichológiai és kognitív működést, ezért

érdemes mindent megtenni a megfelelő minőségű alvásért.

Mind a testhőmérséklet, mind a környező hőszint jelentősen befolyásolja az emberek pihenését - a legtöbb ember rendellenes alvást tapasztal a forróbb nyári hónapokban. Ha alvás közben a szoba hőmérséklete túl alacsony vagy túl magas, az az alvás minőségének romlásához vezethet. „A szakértők általában 18-19 °C-os belső hőmérsékletet ajánlanak az optimális éjszakai alváshoz. A nagyjából 24 órás cirkadián ritmus befolyásolja a viselkedési és a fiziológiai folyamatokat, így hőháztartásunkat is.

Testünk hőmérséklete csökkenni kezd

már azelőtt, hogy ágyba bújnánk és folyamatosan hűl nagyjából hajnali ötig azáltal, hogy kitágulnak a felszíni ereink és több hőt adunk le. Az alacsonyabb testhőmérséklet miatt érzékenyebbek leszünk a melegre, ezért van annyi álmatlan éjszakája nyáron az embereknek” – magyarázza Váradi György lakossági klímaszakértő, a Columbus Klíma Csoport vezetője. A túl hideg hőmérséklet erősebben befolyásolja az alvásminőséget, mint a meleg, Váradi György szerint ezért

érdemes néhány szabályt betartani:

A klíma hőmérsékletét állítsuk legfeljebb 5-7 fokkal a kinti hőmérséklet alá!
Használjuk az időzítőt, a klíma „Sleep” funkcióját, programozzuk úgy, hogy ébredés előtt 20-22 fok körül legyen a hőmérséklet!
Soha ne irányítsuk a kifújt levegőt közvetlenül magunkra!
Tisztítsuk, tisztíttassuk gyakran a szűrőket, hogy véletlenül se kerüljön a levegőbe szennyeződés!
Ébredés után figyeljük meg, hogy kiszáradt-e a bőrünk, vagy bedugult-e az orrunk. Ha igen, akkor változtassunk a légbefúvás erősségén, állítsuk feljebb a hőmérsékletet!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!