Ezek a növényi étrend élettani hatásai

Fő elve szerint a növényi alapú táplálékokra helyezi a hangsúlyt a veganizmus.

Nem csupán zöldségeket és gyümölcsöket, hanem egészséges zsírokban gazdag olajos magokat, olajakat, (teljes kiőrlésű) gabonaféléket és hüvelyeseket is fogyaszthatsz, ha vegán életmódot folytatsz. A növényi alapú étrend csökkentheti a szívkoszorúér-megbetegedés, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, így élettani szerepe, hatása sem elhanyagolható. Követőinek nem kell lemondaniuk semmilyen létfontosságú fehérjéről, zsírról, szénhidrátról, vitaminról és ásványi anyagról, ám vannak olyan vitaminok (ilyen például a B12-vitamin), amelyek pótlásáról érdemes valamilyen minőségi táplálékkiegészítő formájában gondoskodni. A tisztán növényi étrendet folytatók egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű táplálékot – például tejtermékeket, tojást és mézet sem –, mielőtt azonban végletes elhatározásra jutunk,

érdemes áttanulmányozni a vegetarianizmus fajtáit, válfajait:

szemivegetarianizmus: a növényi eredetű táplálékok kibővülnek tojással, tejtermékekkel, szárnyasokkal, halakkal és időnként más hússal is.

ovo-lakto vegetarianizmus: a növényi eredetű élelmiszerek mellett tojás, tej és egyéb tejtermékek fogyasztása is megengedett.

ovovegetarianizmus: növényi ételek fogyaszthatók, valamint tojás.

laktovegetarianizmus: növényi ételek, tej és más tejtermékek szerepelnek az étrendben.

veganizmus: tisztán növényi ételekből álló étrend (mögöttes tartalma az állatok kizsákmányolása elleni küzdelem).

nyers vegetarianizmus: vegetáriánus ételek legalább háromnegyed részt nyersen fogyasztva.

Ha fontolgatjuk az áttérést, nem szükséges egyből drasztikus lépésre elszánni magunkat. Jöjjön nyolc tipp, amelyek segítségével elkezdhetjük kialakítani az új szokásainkat. Figyeljük szervezetünk visszajelzéseire! 

Együnk sok zöldséget!

Egyszerűen hangzik, de a biztos siker érdekében jó, ha tudatosan tervezünk. Iktassunk be nyers zöldségeket a reggelinkbe, uzsonnánkba, válasszunk szezonális termékeket. A főétkezések mellé fogyasszunk izgalmas zöldségköreteket, sőt tisztán zöldséges főételeket is készíthetünk. 

Gondolkozzunk másképp a húsról, együnk belőle kevesebbet, próbáljuk ki a nem húsközpontú táplálkozást.

Válasszunk jó zsírokat, ezeket az olívaolajban, a magvakban és az avokádóban találjuk meg.

Heti egyszer készítsünk vega ételt, amely állhat valamilyen hüvelyesből, zöldségféléből vagy gabonaféléből.

Fogyasszunk reggelire teljes kiőrlésű gabonafélét. 

Próbáljunk ki új zöldségféléket, például válasszuk a kelfélék népes családját gőzölve, grillezve vagy wokban pirítva.

Legyen egy étkezés alapja a saláta. Tegyünk tele egy tálat valamilyen salátával, majd pakoljuk meg babbal, tofuval, csicseriborsóval. Az ízletes, zsírszegény öntetről se feledkezzünk el! 

Desszertnek válasszunk gyümölcsöt.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!