Ezért ne adj mézet egy kisbabának!

Hiába egészséges élelmiszer a jó minőségű méz, kisbabák esetén egy éves korig tiltólistán szerepel.

Az ok a mézben található baktériumokban keresendő, illetve egészen pontosan abban, hogy a kicsik emésztőrendszere nincs felkészülve a baktériumok kezelésére. Mi a gond a mézzel? Természetesen semmi, ha felnőttekről vagy idősebb gyerekekről van szó. Babákra viszont – annak ellenére, hogy tele van antioxidánsokkal, és alapvetően igen egészséges természetes édesítőszer – veszélyes lehet clostridium tartalma miatt. Ez a baktérium a porban és a termőföldben él, ezért

gyakran beszennyezi a mézet is.

Egy felnőtt szervezet képes keresztülhajtani magán a baktériumot, mielőtt az problémát okozhatna, de egy kisgyerek szervezete erre nem képes. A kezdetben fejletlen emésztőrendszer nem tudja kezelni a baktériumot, így az botulizmust (köznapi néven kolbászmérgezést) okozhat, amelynek sajnos akár komoly következményei is lehetnek. Jellemző tünetei a levertség, az elernyedt izmok, a szokottnál halkabb sírás és a szorulás.

méz minden formában tiltólistás

a baba 12 hónapos koráig, szerencsére helyette bőven találunk még édes és tápláló ételeket, amelyeket nyugodt szívvel adhatunk nekik. Kezdetnek jó választás lehet a banán vagy a főtt édesburgonya, mindkét élelmiszer 6 hónapos kortól ajánlott.

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!