Ezt jó, ha tudod az anyajegyeidről!

Nagy előny a bőrgyógyászati daganatok felismerése során, hogy az elváltozások a szemünk előtt alakulnak ki. kellő odafigyeléssel lehetséges a korai felismerés és a teljes gyógyulás is.

A világos bőr és haj, a sok anyajegy, illetve a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás, fokozott veszélyességi faktor, persze bárkinél kialakulhat ez a daganattípus. Mikor és milyen gyakran érdemes orvos segítségét kérni?

A daganatfélék közül a bőrrák a leggyakoribb. A bőrrákos megbetegedések mintegy négy százaléka pedig az egyik legagresszívebb daganattípus, a melanoma. Gyakorisága folyamatosan nő, a betegszám évtizedenként duplázódik! A diagnózis felállításakor az átlagéletkor 40-50 év, de az utóbbi időben

egyre gyakrabban jelentkezik a fiatalabbak körében is.

Amennyiben a már meglévő anyajegyünk sötétebb lesz, növekszik, széle szabálytalanná, formája aszimmetrikussá válik mindenképpen keressünk fel szakembert. Ezek az elváltozások a kültakarón, a szemünk előtt alakulnak ki, és egy egyszerű, bárhol kivitelezhető vizsgálat segítségével felismerhetők. Az időben megkapott kezelések pedig akár a beteg életét is megmenthetik.

„A melanóma kialakulását meg tudjuk előzni,

ha a napozás szabályait betartjuk, megfelelő fényvédőket alkalmazunk, valamint évente egy alkalommal részt veszünk egy teljesen fájdalommentes és ártalmatlan anyajegy-szűrésen” – hangsúlyozta Dr. Kriston Renáta esztétikai bőrgyógyász, a Hattyú Orvos-esztétikai Klinika vezető orvosa. A gyakorlott szemű szakemberek ilyenkor a bőrre helyezhető mikroszkóp, a dermatoszkóp segítségével vizsgálják át az anyajegyeket, és kiszűrik közülük a kórosokat. „A legújabb diagnosztikus eljárások lehetővé teszik a test automatikus feltérképezését az anyajegyek tekintetében, és a későbbiekben az évente esedékes szűrővizsgálatok során alkalmunk adódik a legkisebb változások felfedezésére is a korábbi állapot fotódokumentációja révén.”

Az ősz ideális időszak,

hogy az éves vizsgálatot elvégeztessük, így még időben észlelhetjük a nyári UV terhelés hatására bekövetkező, gyanút keltő átalakulásokat. „Negyedévente érdemes önvizsgálatot is tartani, ha ekkor változást vélünk felfedezni az anyajegy állapotában, vagy csak aggódunk egy-egy képlet miatt, nyugodtan mutassuk meg szakorvosnak: soha nem nevezhető egyetlen vizsgálat sem feleslegesnek, ha ezzel meg tudjuk nyugtatni a pácienst. Erre az esetre hatványozottan igaz:

jobb félni, mint megijedni.”

Egyes anyajegyek puhább tapintatúak, a bőrből előemelkednek, így gyakran beleakad a kezünk, láncunk, ruhadarabjaink. Ez azontúl, hogy zavaró lehet, irritáció- és sérülésveszély lehetőségét is magában hordozza, mely alapját adhatja egy jóindulatú képlet rosszindulatúvá válásának. „Ilyenkor, illetve, ha a pigmentált növedék szerkezetében látunk kezdődő szabálytalanságot, megelőzés céljából javasolhatjuk az eltávolítást. Általában a szakma szabálya szerint a sebészi eltávolítást javasoljuk, ahol törekszünk arra, hogy szélességében és mélységében is egyben, teljes egészében távolítsuk el a növedéket. Ennek megerősítésére, valamint a pontos szövettani diagnózis felállítására szövettani vizsgálatot kérünk” – fejtette ki a Hattyú Orvos-esztétikai Klinika vezető orvosa.
 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!