Ezt kell tudni a bőr napfoltjairól!

A napfoltnak is nevezett hiperpigmentáció esztétikailag zavarhat, de valójában ártalmatlan jelenség.

A napfoltnak is nevezett, úgynevezett hiperpigmentáció nagyon zavaró lehet esztétikailag, de valójában ártalmatlan jelenség. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa arra figyelmeztet, hogy bármilyen kétség esetén fontos a bőrgyógyászati kontroll, már csak a foltok eltüntetése, halványítása miatt is.

Mi is az a napfolt?

Az arcon vagy más, napnak kitett bőr felületeken (kezeken, karokon, dekoltázson, vállon, háton, lábakon) megjelenő barnás, lapos, kerek foltok az úgynevezett napfoltok (lentigines solares). Ezek tulajdonképpen a hiperpigmentáció egyik típusát jelentik, amelyeket a túlzott UV-sugárzás okoz.  Gyakran összekeverik a napfoltokat az öregségi foltokkal, esetleg a hormonális változások (terhesség, klimax), vagy gyulladásos bőrbetegségek miatt kialakuló hiperpigmentációs foltokkal. 

A bőrgyógyászati vizsgálat célja

éppen ezért a zavaró bőrjelenségek pontos diagnosztizálása, és természetesen a bőrdaganat diagnózisának kizárása – hangsúlyozza dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza, kozmetológusa. – Természetesen az is lehetséges, hogy más eredete van a foltnak, ilyenkor az adott okot kell kezelni, legyen szó például ekcémáról, pikkelysömörről. Nyilvánvalóan az olyan természetes jelenségeken is tudunk valamilyen mértékben segíteni, mint az idősödés okozta, esztétikailag esetleg zavaró májfoltok.

Mit lehet kezdeni a napfolttal? - olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!