Ezt mondják a nők az orgazmusukról

A tudomány és a média egyaránt befolyással lehet arra, miként tekintünk a női orgazmusra.

A hölgyek szexuális aktivitása, preferenciái és tapasztalatai az orgazmus kapcsán igen változó. A női orgazmusra gyakran a szex végső céljaként tekintenek az emberek – ám számos nő egyáltalán nem érez kielégülést a szexuális aktus során húszas vagy harmincas évei előtt, sokan inkább idősebb korukban tapasztalják ezt meg. Az elvárás különösen stresszt keltő lehet a nők számára, ha sosem éreztek valódi orgazmust. S ha még a média általi hiedelmek is képbe kerülnek,

különösen meghökkentő lehet a valóság.

Léa J. Séguin, aki a kanadai Montreal Quebec-i Egyetem Szexológia Tanszékének munkatársa azt vizsgálta, miként tűnik fel a női orgazmus a pornográfiában. 50 népszerű videoklipben a hölgyek 18 százalékát mutatták úgy, mintha elérnék az orgazmust, ezek 25 százalékában volt jelen a csikló stimulálása. Márpedig pornófilmet sokan néznek. A szakember szerint ezek különösen irreális elvárásokat támasztanak a női orgazmus kapcsán.

Mi a valóság?

A Helsinkiben levő finnországi népességkutató intézet munkatársa, Osmo Kontula professzor olyan kutatást végzett, mely során 8 ezer finn nőt kérdezett meg szexuális tapasztalatairól. Legtöbbjük 35 év alatti volt és első orgazmusát maszturbáción keresztül érte el. Ez legtöbbjüknél 10-13 éves koruk előtt megtörtént. Átlagosan azonban 17 évesen estek át az első közösülésen és nem éreztek orgazmust eközben. Sőt, a megkérdezettek egynegyede az első év során tapasztalt csak kielégülést, amikor elkezdett partnerrel szeretkezni.

Érdekes a cikk? Olvasd tovább itt!

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!