2019.10.04. Italiano
A rendszeres teafogyasztás jótékonyan befolyásolja agyunk szerkezetét és működését,
Jó hírrel szolgálhatunk a teázás szerelmeseinek; egy friss tanulmány szerint sokunk kedvenc forró itala hasonlóan agyserkentő, mint a kávé. A szingapúri nemzeti egyetem orvosi karának kutatása szerint a rendszeres teafogyasztás jótékonyan befolyásolja az agy
szerkezetét és agyműködés módját, sőt
megakadályozhatja az öregedéssel együtt járó fokozatos leépülést is.
A kutatás vezetője agyunkat egy nagyváros közlekedési hálózatához hasonlította, amelyben az információ tulajdonképpen „közlekedik” az agy egyes részei között. Ha egy városban rendesen meg vannak tervezve az utak és a kereszteződések, az emberek gyorsan eljutnak A-ból B-be. Az agyunk „úthálózata” nincs kőbe vésve, igenis javíthatunk annak felépítésén. A friss kutatás következése pedig az, hogy jobban, szervezettebben, végső soron pedig
hatékonyabban működik a rendszeres teafogyasztók agya.
A
tea hatása mindebben annyi, hogy megakadályozza az agyban felépült „útvonalak” megszakadását. A célra a zöld vagy az oolong tea egyaránt megfelel, és javasolt legalább hetente négy alkalommal elfogyasztani egy-egy csészével, hogy előidézzük a a kutatás során felfedezett hatást. A tea fogyasztásának pozitív egészségügyi, élettani hatásait nem most állapították meg először. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy az ital nem csupán a hangulatunkat javítja – erre pedig a téli estéken igencsak szükségünk lesz –, hanem a szívizomzat megerősödésében is szerepet játszhat.