Túl sok húst eszel? Ez lehet a következmény

A divatos ketogén diéta rengeteg húst ír elő, így mielőtt belefogunk, érdemes áttanulmányozni a lehetséges következményeket.

Minden szervezet másképp reagál a különböző tápanyagforrásokra, ezért nem lehet egyszerűen meghatározni, hogy az egyes élelmiszerekből mennyi is pontosan a „túl sok”. A hús különösen megosztó kérdés, hiszen van, aki esküszik a „húst hússal” elvre, mások a teljesen húsmentes étrendet részesítik előnyben. Utóbbi előnyeiről és hátrányairól már könyvtárnyi irodalom létezik. Cikkünkben most a „túl sokra” koncentrálunk, megnézzük, hogy milyen káros hatásai lehetnek annak, ha étrendünkben túl magas a hús és a húskészítmények aránya.

Álmosnak érezzük magunkat

A fehérje tartós energiát jelent szervezetünk számára, így első hallásra furcsa lehet, hogy elálmosíthat a túl sok hús hús. Ennek oka viszont pont abban rejlik, hogy tovább tart megemészteni a szénhidrátnál, azaz lassabban szabadul fel az energia. Ezzel szemben a szénhidrátok gyorsan felszívódó glükózforrásként gyors energialöketet adnak agyunknak és izmainknak.

Nem túl szép bőr és haj

Ha túl sok húst eszünk, lehet, hogy nem jutunk elég C-vitaminhoz, hiszen ez a vitamin nem igazán fordul elő állati eredetű táplálékokban. Fontos szerepet tölt be azonban a kollagén előállításában, mely bőrünk, hajunk és csontjaink számára is rendkívül fontos.

Gyakrabban megbetegedhetünk

Nemcsak a bőrünkön tűnhet fel a C-vitamin hiánya, hanem az immunrendszerünk sem fog maximális hatékonysággal működni, ha nem kiegyensúlyozott a táplálkozásunk. 

Szorulásunk is lehet

A hús alig-alig tartalmaz rostanyagokat, azokat inkább a zöldségekben, a gyümölcsökben és a teljes kiőrlésű gabonákban találjuk meg. Rostok nélkül viszont emésztési problémáink lehetnek, amelyek szoruláshoz vezethetnek.

Veszélybe kerülhet a szívünk is

A rostok másik fontos szerepe, hogy megakadályozza a szervezetünkben a koleszterin elraktározását – ezzel védve szívünket. Tehát a rostok hiánya miatt is növekszik a koleszterinszint, amelyet egyébként eleve megemelhet a telített zsírokat bőven tartalmazó húsokból álló étrend.

Ízes Élet

 

Nem szeretnél lemaradni a legfrisebb bejegyzésekről?

kövess minket facebook-on is!