2019.07.24. Italy
Melyik a jobb fűszernövény tartósítás? Fagyasztás? Szárítás?
A fűszernövények tartósítására több módszer is a rendelkezésünkre áll. Számos kertész szárít saját kertjéből származó fűszernövényeket, ezáltal pár hónappal tovább élvezheti a friss ízeket. A
szárítás könnyű és hatékony módszer, azonban a magasabb víztartalmú növények már a száradásuk előtt elpenészesednek. Ahhoz, hogy hosszan megőrizhesse a magas víztartalmú fűszernövényeket, mint a bazsalikom, citromfű, menta és tárkony, a
fagyasztás a legjobb módszer. A növények petyhüdté válhatnak a folyamat során, de ízük változatlan marad.
A mélyhűtött fűszernövények több hónapon keresztül megőrzik aromájukat és ugyanúgy használhatóak, mintha frissek lennének, nem úgy,
mint a szárított fűszer, melyek esetében az íz töményebb lesz a szárítás után.
Fagyasztás tálcán
Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket!
Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
Terítse ki a leveleket egy tálcára, vagy egy tepsibe. Ha a levelek egyenként fagynak meg, azzal elkerülhetjük, hogy téglaszerű képződményt alkossanak fagyás után.
Takarja le és helyezze be a tálcát a mélyhűtőbe.
Amikor szilárdra fagytak a levelek, helyezze őket egy légmentesen elzárt dobozba és tegye vissza a fagyasztóba. Mivel az egyes leveleket külön fagyasztottuk, már nem fognak egybeolvadni.
Fagyasztás jégkockatartóban vízzel vagy olívaolajban
Gyűjtse be a legfrissebb, legegészségesebb leveleket!
Ha szükséges, mossa meg és gyengéden szárítsa meg őket egy papírtörlővel.
Gyömöszöljön be 2-3 levelet vagy egy kanálnyi aprított fűszernövényt jégkockatartókba.
Félig töltse meg vízzel (vagy olajjal) a tartót. Bizonyosodjon meg róla, hogy a levelek a vízben legyenek. Ekkor még hajlamosak a víz felszínén való lebegésre, de ezt is megoldjuk a következő lépésben. Helyezze be a félig telt tálat a mélyhűtőbe.
Amikor a jégkockák már majdnem megfagytak, töltse tele a tartót. A levelek már nem tudnak lebegni és a víz is teljesen elfedi őket. Ismét helyezze be a tartót a mélyhűtőbe, amíg tartalmuk szilárddá nem fagy.
Kész jégkockákat vegye ki a tartóból és tegye be egy műanyag dobozba.
Mikor használni akarja őket, vegyen ki annyi jégkockát, amennyit szükségesnek tart, és dobja az ételbe.
(
Napi doktor)